Δήμος Σίφνου – Στα Μονοπάτια των Θεών        

Δήμος Σίφνου – Στα Μονοπάτια των Θεών                                                                             6 – 15 Aυγούστου

 

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου «Στα μονοπάτια των Θεών», που πραγματοποιείται τον Αύγουστο στη Σίφνο, περιλαμβάνει και φέτος στο πολυσυλλεκτικό δυναμικό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

 

Αναλυτικότερα:

 

Χορός:

 

Modulus Of Resilience

Μιλάμε για μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχουν άλλοι ρόλοι πέραν αυτών που οι ίδιοι έχουμε επιλέξει ή προσωπικά κερδίσει. Μιλάμε πραγματικά για την έννοια του ανθρωπισμού.

Gloria Steinem (1971, Washington DC)

To Modulus of Resilience, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Αττικού Σχολείου στην Ελευσίνα τον περασμένο Ιούλιο, αποτελεί μια ωδή στην αξία της προσπάθειας. Της προσπάθειας που αφυπνίζει τη δυνατότητα του ατόμου να αυτοκαθορίζεται, να
συγκροτεί τον ίδιο τον εαυτό του και να δομεί, απενοχοποιημένο, τους πολλαπλούς
ρόλους που επιθυμεί να επιτελεί. Σύγχρονες ιστορίες γυναικών από όλα τα μέρη της γης που έζησαν και περιορίστηκαν μέσα σε ένα υπό κατάρρευση κοινωνικό μοντέλο.
Γυναίκες που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις, που βρήκαν τη δύναμη να εναντιωθούν, και εν τέλει κατάφεραν να επιβιώσουν, ενός συστήματος κανόνων που όριζε τον τρόπο συμπεριφοράς τους, τη θέση και το status τους, συναντώνται επί σκηνής αποθεώνοντας την κουλτούρα της αντίστασης και της πίστης σε νέες (μη) νόρμες και αρχές. Λίγο μετά την παράσταση της στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στην Καλαμάτα, η Ηρώ Κόντη και η ομάδα της επισκέπτονται τη Σίφνο για να παρουσιάσουν την  καινούργια τους δημιουργία.

Σύλληψη ερμηνεία: Ηρώ Κόντη

Εκτέλεση παραγωγής: MnIm Dance Co MnIm Ομάδα Χορού                                       Μουσική σύνθεση: Ορέστης Ζαφειρίου

 

Τετάρτη 7 Αυγούστου, Αρτεμώνας, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου” στις 21:15

Θέατρο:

 

Οι Κάλπηδες

 

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές της στην Αθήνα, η ξεκαρδιστική παράσταση του Κώστα Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει στη Σίφνο, ειδικά για το Φεστιβάλ «Στα Μονοπάτια των Θεών». Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει το κωμικό διήγημα «Οι Κάλπηδες». Ένα παραμύθι γεμάτο φως, από τον Στρατή Μυριβήλη, έναν σημαντικό Νεοέλληνα πεζογράφο που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο από τα «σκοτεινά» αντιπολεμικά του αριστουργήματα. Τα παλιά τα χρόνια, ζούσαν πάνω στο νησί της Λέσβου δύο ξακουσμένοι κατεργάρηδες. Ο Ψευτοθόδωρος στη Χώρα και ο Καλπομανώλης στη Συκαμιά (το χωριό του Μυριβήλη). Κόμπαζαν και οι δύο πως κανείς δεν τους παραβγαίνει στην πονηριά και την μπαμπεσιά. Δεν άντεχαν όμως να ακούνε ο ένας για τα κατορθώματα του άλλου κι έτσι ξεκίνησαν να βρουν τον ανταγωνιστή τους, να τον ξεγελάσουν και να αποδείξουν μια και καλή ποιος είναι ο πρωταθλητής στην κατεργαριά. Συναντιούνται στη μέση της διαδρομής, και χωρίς να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον, ξεγελούν και ξεγελιούνται αμοιβαία, σε μια ευτράπελη σκηνή. Το «ματς» έχει έρθει ισόπαλο κι ο αντίπαλος αποδεικνύεται υπολογίσιμος. Ποιος είναι όμως ο αρχικάλπης; Είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας και πρέπει να λυθεί. Στην προσπάθειά τους να το λύσουν, οι δύο κάλπηδες μπλέκουν σε περιπέτειες, συναντούν πειρατές, θησαυρούς, βρικόλακες, «δαιμόνους» και «περιποιητικούς» Ανατολίτες. Αφού κακοπάθουν αρκετά, αναγκάζονται να παραδεχτούν ο ένας την αξία του άλλου στην απατεωνιά, και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

 

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός
Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Φιλάνθη Μπουγάτσου
Μουσική: Νίκος Ζουρνής
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αγγελική Στρατάκη, Ιλεάνα Παπαγιάννη
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια
Παραγωγή: «Ξανθίας» ΑΜΚΕ

Πέμπτη 8 Αυγούστου, Θεατράκι Φάρου στις 21:00

Κινηματογράφος:

Φλέρυ: Η τρελή του Φεγγαριού

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, προβάλλεται  παρουσία του δημιουργού της σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοΐτη το κινηματογραφικό πορτρέτο της ερμηνεύτριας Φλέρυς Νταντωνάκη (1937 – 1998), που ταυτίστηκε με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Παρασκευή 9 Αυγούστου, Εξάμπελα Αυλή Αγίας Βαρβάρας στις 21:00

Μουσική:

Ready Freddie

Στη μεταθανάτιο ζωή… που τελικά υπάρχει, τα λαμπρά αστέρια κάνουν το δικό τους πάρτυ. Και συναντιούνται…Αρκεί ο Freddie Mercury να έχει κέφια να κάνει το πάρτι… Ο απολογισμός αυτής της εκρηκτικής προσωπικότητας ξεκινά με την ταυτότητά του για να περάσει μέσα από μαύρα μονοπάτια, που με χορό και ουράνια τόξα εξυμνούνται… Τι θα γινόταν λοιπόν αν ο Freddie Mercury συναντούσε όλους εμάς τους κοινούς θνητούς; Μια ιστορία που ο «από πάνω» και ο «εδώ κάτω» κόσμος μπλέκονται και συνυπάρχουν….και ο Freddie φυσικά είναι και σε αυτήν πρωταγωνιστής!.

Καλλιτεχνική επιμέλεια – ερμηνεία: Φώτης Λάμαρης

Electric guitar: Αλέξανδρος Πουλιάσης

 

Παρασκευή 9 Αυγούστου, Απολλωνία, Πλατεία Ραμπαγά στις 22:15

 

Αγγειοπλαστική:

Μία από τις αρχαιότερες τέχνες που εξασκήθηκαν στη Σίφνο, από την Πρωτοκυκλαδική κιόλας περίοδο, είναι η αγγειοπλαστική. Η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο οφείλεται κυρίως στην αφθονία της πυρίμαχου αργίλου (προϊόν αποσάθρωσης των σχιστόλιθων), στο βρόχινο νερό, στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες στην τεχνική και την καλή επίδοση των Σιφνιών στην τέχνη της επεξεργασίας του πηλού. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου το όνομα «Σιφνιός» ταυτίστηκε με τα επαγγελματικά «τσικαλάς», «αγγειοπλάστης», «κανατάς». Αυτήν την ιδιαίτερη και ταυτισμένη με το νησί της Σίφνου τέχνη καλούνται να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι στο εργαστήριο Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής για παιδιά με θέμα τον θεό Απόλλωνα και την θεά Άρτεμη.

Σάββατο 10 Αυγούστου, Εργαστήριο Κεραμικής «Αποστολίδη» στις 19:00

 

Θέατρο:

 

Η Τουρκομερίτισσα

Στο καινούργιο έργο του Δημήτρη Καρατζιά, που διακρίθηκε στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΠΕΛ και βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στη θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν τη μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας. Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα. Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές. Μια γλυκόπικρη παράσταση που, 100 χρόνια περίπου μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της. Τη Μαρίκα Νίνου ερμηνεύει η μοναδική Ελένη Ουζουνίδου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς                                                                    

Ερμηνεία: Ελένη Ουζουνίδου
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Κική Μαυρίδου
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Σχεδιασμός φωτισμών
φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Πρόγραμμα παράστασης
κείμενο: Εκδόσεις Αιγόκερως
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά
Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου
Παραγωγή: Team Vault

Κυριακή 11 Αυγούστου, Απολλωνία,  Γυμνάσιο – Λύκειο Σίφνου «Νικόλαος Γ. Προμπονάς» στις 21:00

 

Ποίηση:

Κι η Παναγιά Χρυσοπηγή που δάκρυσε για το χατίρι μου… – Μνήμη Ιωάννη Γρυπάρη

 Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης απαγγέλλει στίχους του σπουδαίου Σίφνιου ποιητή και μεταφραστή Ιωάννη Γρυπάρη, που την άνοιξη του 2022 συμπληρώθηκαν ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του.

 

 

Τρίτη 13 Αυγούστου, Άνω Πετάλι Αυλή Αϊ Γιάννη στις 20:30

 

 

 

Επιτέλους Πανηγύρι!

 

Η Ενορία της Κόχης και ο παπα – Δημήτρης,   ανήμερα της εορτής της Παναγιάς, διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση  στον αυλόγυρο της Κόχης, με το γαϊτανάκι και τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

 

Πέμπτη 15 Αυγούστου, Αρτεμώνας, Προαύλιος χώρος Παναγίας Κόχης στις 20:30     

 

 

  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πολιτισμού, θα τιμηθεί από τον Δήμο Σίφνου ο σημαντικός άνθρωπος του θεάτρου Σταμάτης Φασουλής. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”.

 

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου Σίφνου Στα Μονοπάτια των Θεών πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μάνος Καρατζογιάννης

Εκτέλεση παραγωγής: Δήμος Σίφνου

Γραφιστικά: Μάριος Γαμπιεράκης

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

A stand-up tragedy στο TZAMIA KRYSTALLA

A stand–up tragedy Από 6 Ιανουαρίου στο TZAMIA KRYSTALLA για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων Δείτε το trailer εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=z99avnuyH8Y «Έχεις οντισιόν; Έχω οντισιόν. Έχεις πιθανότητες;» Μια

ΣΤΟ ΤΣΑΚ ! Της Δήμητρας Παπαδοπούλου

ΣΤΟ ΤΣΑΚ ! Της Δήμητρας Παπαδοπούλου   Πρεμιέρα: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου  Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας   Η κωμική θεατρική παράσταση ΣΤΟ ΤΣΑΚ !