«ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» του Χένρικ Ίψεν

 

Θεατρική Περίοδος 2024-2025

 

«ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ»

του Χένρικ Ίψεν

 

Απόδοση-σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη

 

Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν «Βρικόλακες» ανεβαίνει στο Θέατρο RADAR από τις 8 Νοεμβρίου 2024 σε απόδοση-σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη.

 

Το έργο γραμμένο το 1881 ήταν μια κραυγή ενάντια στην υποκρισία και την διαφθορά της κοινωνίας.  Συνάντησε πολλές αντιδράσεις από το πρώτο ανέβασμα του στο θέατρο, για την τολμηρότητά του και  τον τρόπο με το οποίο έθιγε τον καθωσπρεπισμό και  τις μικροαστικές αντιλήψεις της κοινωνίας και της εκκλησίας. Κατάφερε όμως να επιβληθεί και να θεωρείται σήμερα από τα πιο σημαντικά έργα της  παγκόσμιας  δραματουργίας.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν.

‘Όμως  οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν. Πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της.

Όσο κι αν προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο της Όσβαλντ και να τον κρατήσει μακριά από την καταστροφική επιρροή του πατέρα στάθηκε αδύνατο.

Ακόμα και όταν επαναστάτησε για πρώτη φορά και χτύπησε την πόρτα του πάστορα Μάντερς για να ζητήσει βοήθεια, εκείνος την έστειλε πίσω στο καθήκον, στο σπίτι του νόμιμου συζύγου της.

Τα πρόσωπα του έργου διεκδικούν απεγνωσμένα το φως και την χαρά της ζωής, έχοντας να παλέψουν με τις σκουριασμένες ιδέες, με τις παλιές αντιλήψεις, με τα βιώματά τους, με την κληρονομιά των γονιών τους… Με όλα αυτά που ο Ίψεν ονομάζει βρικόλακες που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, ζωντανεύουν και μας εξουσιάζουν.

Η Αναστασία Παπαστάθη (απόδοση- σκηνοθεσία) σημειώνει για το έργο:

 

Ο Ίψεν στο έργο του «Βρικόλακες» μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ και του κοινωνικού πλαισίου που την περιβάλει, πραγματεύεται θέματα που αγγίζουν διαχρονικά ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα.

Καταδικάζει την υποκρισία της κοινωνίας που κρύβει την αλήθεια πίσω από μια βιτρίνα ηθικής για να διατηρήσει το «καλό όνομα» την άψογη δημόσια εικόνα.

Αναδεικνύει το θέμα της κληρονομικότητας και πως τα λάθη και οι αμαρτίες των γονέων επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. Ασκεί έντονη κριτική στον συντηρητισμό της εκκλησίας. Η Ελένα Άλβινγκ, η κεντρική ηρωΐδα, προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπίεση ενός κοινωνικού συστήματος που επιβάλλει τη θέση της γυναίκας να είναι υποτακτική και εξαρτημένη από τον άντρα της. Σε ένα σημείο του έργου αναφωνεί: «Δεν αντέχω πια τις δεσμεύσεις, την υποκρισία, τα ψέματα… Θέλω να νοιώσω ελεύθερη!»

Ο Ίψεν  στο έργο του «Βρικόλακες» μίλησε με τόλμη για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, την πάλη της γυναικείας χειραφέτησης και την απαίτηση για αυτοδιάθεση.  Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο άμεσο και τολμηρό εξακολουθεί να είναι το έργο στην εποχή μας και πως τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα που θίγει επανεμφανίζονται στις μέρες μας με νέες μορφές.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Απόδοση- Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη

 

Σκηνικά- Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου

Μουσική: Πάνος Φορτούνας

Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη

Βοηθός σκηνοθέτη: Φρόσω Ανδριώτη

Φωτογραφίες: Τζούλια Χατζηκωστάκη

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

 

Νίκος Αναστασόπουλος: Ένγκστραντ

Μαριλένα Λιακοπούλου: Ρεγγίνα

Αναστασία Παπαστάθη: Κυρία Άλβινγκ

Θοδωρής Σκούρτας: Πάστορας Μάντερς

Νεκτάριος Φαρμάκης: Όσβαλντ Άλβινγκ

ΕΝΑΡΞΗ: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 21:00

 

 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

& Κυριακή στις 19:00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120′ (με διάλειμμα 10΄)

  • ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

18€: Κανονικό

15€:  Μειωμένο (Φοιτητές, ΑΜΕΑ , Άνεργοι, Άνω των 65)

12€ Oμαδικά εισιτήρια 10 ατόμων και άνω

 

w14 € γενική είσοδος για αγορά εισιτηρίου έως τις 31/10/2024 

 

Πληροφορίες-Kρατήσεις: 210 9769294

 

Προπώληση: https://www.more.com/theater/brikolakes/

 

Θέατρο RADAR

Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Νέος Κόσμος, Αθήνα,

(απέναντι από το Σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης»)

FB page: Θέατρο-Radar

Instagram: @radarthater

Site: www.radartheater.gr

E-mail: [email protected]

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ BUFALLO KIDS

ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ BUFALLO KIDS Τρέιλερ: https://youtu.be/W2QEBtuDOV8   Σύντομα στους κινηματογράφους από την The Film Group  απο 3 Οκτωβρίου    Λίγα λόγια για την

Γυναίκες στο Ντιβάνι της Βούλας Αργυροπούλου

Γυναίκες στο Ντιβάνι της Βούλας Αργυροπούλου Για δεύτερη χρονιά Από 23 Οκτωβρίου στο θέατρο Νους Σκηνοθεσία: Σάκης Τσινιάρος   Κρατήσεις: https://www.more.com/theater/gynaikes-sto-ntibani-tis-boulas-argyropoulo-1/ Τρεις (ή μία) γυναικείες

“Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές”

“Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές” Μία διαδραστική χοροθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με θέμα τη διαφορετικότητα, από την ομάδα A(r)CT. για 10 παραστάσεις, κάθε Σάββατο στις