“Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος – Προσωπικές Ανασκαφές” Sealed Earth Gallery

Θεοδώρα Χωραφά

“Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος – Προσωπικές Ανασκαφές”
“No Birth, No Death – Personal Excavations ”

Μια ανασκαφή στο χρόνο
Ανάδυση – Ωρίμανση – Επιστροφή
Sealed Earth Gallery
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης –
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Πληροφορίες
Sealed Earth Gallery @ Santorini Arts Factory
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Βλυχάδα, 84700 Σαντορίνη
www.tomatomuseum.gr

Ώρες γκαλερί: Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 18:00

Τηλ: +30 2286085141

Έως 27 Οκτωβρίου 2024

Η έκθεση της αναγνωρισμένης κεραμίστριας Θεοδώρας Χωραφά, εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα που έγινε στην Σαντορίνη. Η έκθεση με τον αινιγματικό τίτλο «Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος – Προσωπικές Ανασκαφές» αποτελεί ένα αυτογνωσιακό ταξίδι στην πάνω από τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνική πορεία της Ελληνίδας δημιουργού.
Μέσα από α υτή, η Θεοδώρα Χωραφά προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει και να μοιραστεί τους προσωπικούς στοχασμούς της για το κρίσιμο σήμερα – το σήμερα όπου τα παλιά φθαρτά υλικά του πολιτισμού φαίνεται να αποσυντίθενται και μια νέα ουσία να αποκαλύπτεται αργά και επώδυνα, όπως ακριβώς το κεραμικό θραύσμα αναδύεται από της γης τα βάθη.
Καταξιωμένη κεραμίστρια με σπουδές στην Ελβετία και ευρεία εκπαίδευση στην τέχνη της κεραμικής, η Θεοδώρα Χωραφά ζει και εργάζεται στην Αίγινα. Η δουλειά της αντλεί έμπνευση από την τοπική πραγματικότητα του νησιού αλλά μοιραία ευρύνεται στην οικουμενικότητα του πηλού, αυτού του παγκόσμια αρχέγονου υλικού. Του υλικού του παντός.
Ο τίτλος της έκθεσης “Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος“, από τα σημαντικότερα αξιώματα του Βουδισμού, αναφέρεται στη διασυνδεδεμένη υλικότητα όλων των γήινων στοιχείων – ανάπτυξη, ωριμότητα, θάνατος, επανένταξη στη γη. Ανάδυση  Ωρίμανση – Επιστροφή. Είναι ένας τρόπος κατανόησης του ίδιου του κόσμου, που δεν αναγνωρίζει τον άνθρωπο στο κέντρο του, αλλά την ύλη και τον αέναο κύκλο της, ιδέα που εκφράζεται από μια σειρά έργων και εγκαταστάσεων, που μέσα στα χρόνια θάφτηκαν και ξεθάφτηκαν κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.
Η Λουκία Θωμοπούλου επιμελήτρια της έκθεσης δήλωσε σχετικά: «Αυτή η έκθεση είναι μια στιγμή τιμής για εμένα. Η Θεοδώρα μου εμπιστεύθηκε να μοιραστώ με όλο τον κόσμο το καλλιτεχνικό της όραμα και την ακατάπαυστη αφοσίωσή της στην φύση και στην τέχνη της. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη που μπορώ να βαδίσω αυτό το μονοπάτι μαζί της και να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με όλους.»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2024.
Σχετικά με τη Sealed Earth Gallery: Η Sealed Earth Gallery είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην προβολή της σύγχρονης κεραμικής. Εστιάζοντας στη δημιουργία διαλόγων και στη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων της κεραμικής, το εκθεσιακό της πρόγραμμα ταλαντεύεται κυρίως μεταξύ εικαστικών που χρησιμοποιούν την κεραμική ως μέσο έκφρασης και κεραμιστών που εξερευνούν τις σύγχρονες μορφές τέχνης.

Αυτό το καλοκαίρι το εκθεσιακό μας πρόγραμμα παρουσιάζεται στο SANTORINI ART FACTORY (SAF), Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός».

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Φθινοπωρινή Ιστορία του Α. Αρμπούζωφ

Φθινοπωρινή Ιστορία του Α. Αρμπούζωφ σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη,   με δύο σημαντικούς πρωταγωνιστές, την Πέμη Ζούνη και τον Σταύρο Ζαλμά.   Early Birds  12 ευρώ

BETTER MAN | από την The Film Group

BETTER MAN Πρώτη ματιά στη μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς! Σύντομα στους κινηματογράφους από την The Film Group   Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της