Μαίρη Σέλλεϋ Mary Shelley

Μαίρη Σέλλεϋ
Mary Shelley

15 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON και την AUDIO VISUAL

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/T4jWzi3sSIY

Λίγα λόγια για την ταινία

200 χρόνια μετά την έκδοση του «Φρανκενστάιν», η «Μαίρη Σέλλεϋ» έρχεται για να μας συστήσει τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου που στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Η ταινία σκιαγραφεί το ειδύλλιο ανάμεσα στον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ και τη 16χρονη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή της εμβληματικής γοτθικής νουβέλας από την Γκόντγουιν, σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες συγγραφείς δεν έχαιραν ιδιαίτερου κύρους.

Το σενάριο

Το σενάριο της «Μαίρη Σέλλεϋ» είναι γυναικεία υπόθεση αφού η συγγραφή του ανήκει σε δύο γυναίκες, την Έμα Τζένσεν και συμπληρωματικά την σκηνοθέτιδα Χάιφα Αλ-Μανσούρ. H τελευταία μάλιστα υποστηρίζει ότι στη Μαίρη Σέλλεϋ βλέπει ένα οικείο πνεύμα: «Κατάγομαι από τη Σαουδική Αραβία και παρότι είναι μια αγγλική ταινία εποχής για ένα νεαρό κορίτσι που μεγαλώνει και προσπαθεί να βρει τη φωνή του και να απελευθερωθεί από τα δεσμά της συντηρητικής κοινωνίας, ταυτίστηκα αλήθεια με τον κεντρικό χαρακτήρα». Η πρωταγωνίστρια Ελ Φάνινγκ λέει για την ηρωίδα της: «Αυτό που με τράβηξε στον ρόλο είναι ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να ενσαρκώσω μια γυναίκα που ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της με τόσους τρόπους. Ήμουν αγχωμένη και φοβήθηκα λίγο στην αρχή γιατί κανείς δεν έχει πει ποτέ την ιστορία της. Αν και βρισκόμαστε στο 1800, το ταξίδι και η ιστορία της είναι πολύ σύγχρονα».

Η σκηνοθέτιδα και οι άλλες γυναίκες

Η παραγωγός Έιμι Μπερ επέλεξε συνειδητά μια γυναίκα σκηνοθέτιδα για την ταινία. «Δεν είχα διαβάσει ποτέ ένα σενάριο που να με κάνει να νιώσω αμέσως ότι θέλω να το σκηνοθετήσει γυναίκα. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη μου φορά γιατί αισθάνθηκα ότι όσα πέρασε η Μαίρη είναι απόλυτα γυναικείες εμπειρίες και μόνο μια γυναίκα μπορεί να την πλησιάσει όπως χρειάζεται», δηλώνει η ίδια. Στο ίδιο κλίμα και ο Ντάγκλας Μπουθ που έχει τον ρόλο του Πέρσι Σέλλεϋ: «Πιστεύω ότι επειδή η Χάιφα χρειάστηκε να παλέψει για κάθε πράγμα που κατάφερε στη ζωή της, μπορεί να καταλάβει απόλυτα μια γυναίκα που θέλει να πει μια ιστορία αλλά η κοινωνία δεν της το επιτρέπει. Έχει κατανόηση για την ανθρωπότητα, για τον πυρήνα του ανθρώπου και αυτό φαίνεται σε όλη την ταινία».

Η υποψήφια για βραβείο BAFTA Χάιφα Αλ-Μανσούρ μιλά για τη δυνατή ομάδα δημιουργικών γυναικών που πλαισιώνουν την ταινία: «Συνδέομαι πάντα με τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και ανυπομονούσα να συνεργαστώ με δύο γυναίκες παραγωγούς, μια γυναίκα μοντέρ και γυναίκα μουσικό», ενώ η Ελ Φάνινγκ υπογραμμίζει την αξία ενός νεανικού καστ: «Μου δίνει ζωή και ενέργεια να δουλεύω με νέους ανθρώπους γιατί είναι αυθόρμητοι. Είναι συναρπαστικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους τόσο κοντά στην ηλικία σου. Υπάρχει άλλη ενέργεια. Μιλάς για κοινά πράγματα και βλέπεις τη ζωή με τον ίδιο τρόπο. Συνήθως είμαι η νεότερη στις υπόλοιπες δουλειές μου. Είναι δύσκολο να περιγράψω ακριβώς αυτό που νιώθω αλλά η ενέργεια που υπάρχει είναι μοναδική».

 

Η πρόκληση των σκηνικών και των κοστουμιών

Για την πρωταγωνίστρια Ελ Φάνινγκ αυτή η ταινία ήταν η πρώτη της επαφή με το συγκεκριμένο είδος και τα κοστούμια εποχής ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εκείνη. «Δεν είχα ξαναφορέσει ποτέ μου κορσέ ή κάτι τέτοιο. Όταν φοράς τέτοια ρούχα η στάση του σώματός σου είναι διαφορετική, μπορεί να κάθομαι σε μια πολυθρόνα και να νιώθω ότι το σώμα μου δεν μπορεί να κινηθεί, με κρατάει ακίνητη ο σφιχτός κορσές», εξηγεί.

 

Η αναπαράσταση της εποχής μέσα από τα σκηνικά ήταν μία πρόκληση για την παραγωγή. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία και στο Λουξεμβούργο. «Υπάρχουν πάντα όρια μέσα στα οποία μπορείς να δουλέψεις και αυτά ορίζονται από το budget, το πρόγραμμα των γυρισμάτων και στη δική μας περίπτωση ένας μεγάλος παράγοντας ήταν οι δύο διαφορετικές χώρες», λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια Πάκι Σμιθ και συνεχίζει: «Το κύριο μέρος των γυρισμάτων του Λονδίνου έγιναν στο Δουβλίνο και τα υπόλοιπα στο Λουξεμβούργο, σε ένα από τα καλύτερα σκηνικά που έχω δουλέψει ποτέ μου».

 

Οι ηθοποιοί για τους ήρωές τους

 

Η Ελ Φάνινγκ τονίζει τη δυσκολία που αντιμετώπισε να ακολουθήσει τον χαρακτήρα της στην πορεία του από την παιδική ηλικία  στην ενηλικίωση. Το πρώτο της μέλημα όταν έμαθε για τον ρόλο της ήταν να διαβάσει το Φρανκενστάιν και την προσωπική αλληλογραφία της Μαίρη με τον Μπάιρον, όπως άλλωστε έκανε και το υπόλοιπο καστ. «Ένιωσα μεγάλο βάρος και ευθύνη που θα την υποδυθώ. Είναι ένας χαρακτήρας με πολλά επίπεδα. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, δυναμική, με μια έμφυτη περιέργεια για όλα. Φυσικά έχω ακόμα μαζί μου πάντα το βιβλίο της και πριν κοιμηθώ το ανοίγω για να ακούσω λίγο τη φωνή της Μαίρη», δηλώνει η Φάνινγκ με ενθουσιασμό.

 

Ο Ντάγκλας Μπουθ που έχει τον ρόλο του Πέρσι Σέλλεϋ, στέκεται στην οικειότητα που έχει με τον ήρωά του: «Δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτόν στην αρχή αλλά καθώς έψαχνα και διάβαζα, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας αναρχικός, ένας επαναστάτης και όχι μόνο ένας ρομαντικός ποιητής. Έχει ελαττώματα που είναι ολέθρια για τους γύρω του».

 

Ο Τομ Στάριτζ ενσαρκώνει τον Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι γενναίος, απρόβλεπτος και παθιασμένος. «Είναι μια εκπληκτική ιστορική φιγούρα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαβάσω την ποίηση και τα γράμματά του για να πλησιάσω λίγο παραπάνω τον χαρακτήρα».

 

Η Μπελ Πάουλι που υποδύεται την Κλερ, αδελφή της Μαίρη, αναφέρει για τον ρόλο της: «Αυτές οι δύο γυναίκες, η Κλερ και η Μαίρη, ήταν εξαιρετικά ανοιχτόμυαλες για την εποχή τους και την ηλικία τους. Η Κλερ είναι πολύ έξυπνη και παλεύει να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο ζευγάρι».

 

Το κεντρικό νόημα και η διαχρονική σημασία του

 

Αν και πρόκειται για μια ταινία εποχής που τοποθετείται στο 1800, η ιστορία είναι γεμάτη σύγχρονα και διαχρονικά νοήματα, όπως η χειραφέτηση μια νεαρής κοπέλας, μια ανάγκη που υπάρχει σε κάθε εποχή, ακόμα και στη σημερινή. «Πιστεύω πως είναι ένα παγκόσμιο θέμα είτε συνέβη πριν 200 χρόνια είτε πριν δύο εβδομάδες. Επίσης, ξέρεις, ο Φρανκενστάιν είναι ο πρόδρομος όλης της επιστημονικής φαντασίας και γράφτηκε από μια γυναίκα!», σχολιάζει η παραγωγός Έιμι Μπέρ. Όταν η σκηνοθέτιδα Χάιφα Αλ-Μανσούρ ρωτήθηκε τι κάνει την ταινία και την ιστορία ξεχωριστή απάντησε: «Η Μαίρη Σέλλεϋ είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας γυναίκας που εναντιώθηκε στους αυστηρούς κανόνες της κοινωνίας της εποχής της και έγραψε ένα έργο που ενέπνευσε γενιές συγγραφέων δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο λογοτεχνικό είδος, την επιστημονική φαντασία».

 

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Χάιφα Αλ-Μανσούρ
Σενάριο Έμα Τζένσεν
Παραγωγή Άλαν Μολόνεϊ, Ρουθ Κόουντι, Έιμι Μπερ
Ηθοποιοί Ελ Φάνινγκ, Μέισι Γουίλιαμς, Ντάγκλας Μπουθ, Στίβεν Ντιλέιν, Μπελ Πάουλι, Τομ Στάριτζ
Φωτογραφία Ντέιβιντ Ουνγκάρο
Μοντάζ Άλεξ Μάκι
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Πάκι Σμιθ
Μουσική Αμέλια Γουόρνερ
Διάρκεια 120’
Διανομή ΟDEON
Είδος Δραματική, Βιογραφική

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

A stand-up tragedy στο TZAMIA KRYSTALLA

A stand–up tragedy Από 6 Ιανουαρίου στο TZAMIA KRYSTALLA για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων Δείτε το trailer εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=z99avnuyH8Y «Έχεις οντισιόν; Έχω οντισιόν. Έχεις πιθανότητες;» Μια

ΣΤΟ ΤΣΑΚ ! Της Δήμητρας Παπαδοπούλου

ΣΤΟ ΤΣΑΚ ! Της Δήμητρας Παπαδοπούλου   Πρεμιέρα: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου  Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας   Η κωμική θεατρική παράσταση ΣΤΟ ΤΣΑΚ !