Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία

Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία

 

 

Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων» παρουσιάζουν διάλεξη με τίτλο «Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία» του Αριστείδη Βούλγαρη, επικεφαλής της ομάδας The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism – The FRAMe Project.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση και χρήση του λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού, ενώ θα παρουσιαστούν και λειτουργικές ανακατασκευές των δύο αρχαιοελληνικών τοξωτών δραπάνων και του πτολεμαϊκού κατακόρυφου τόρνου όπως αυτά αναπαριστώνται σε κεραμικά αγγεία και τοιχογραφίες.

 

Η διάλεξη πραγματοποιείται την Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, είναι μία μοναδική στο είδος της μηχανολογική κατασκευή, που βρέθηκε τυχαία σε ένα ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 από σφουγγαράδες. Πρόκειται για ένα είδος αναλογικού υπολογιστή, ο οποίος μπορούσε να προβλέπει τη θέση του Ηλίου στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης καθώς και την ημερομηνία έναρξης των Στεφανιτών Αγώνων όπως οι Ολυμπιακοί.

 

Το 2005, η διεθνής διεπιστημονική ομάδα Antikythera Mechanism Research Project, προχώρησε στη λήψη τομογραφιών ακτίνων-Χ του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι οποίες έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που απασχολούσαν τους ερευνητές. Η ομάδα The FRAMe Project, στηριζόμενη αποκλειστικά στις τομογραφίες του Antikythera Mechanism Research Project, μελέτησε και ανακατασκεύασε όλα τα εξαρτήματα και συναρμολόγησε δύο πλήρως λειτουργικά αντίγραφα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Κατά την περαιτέρω μελέτη των αξονικών τομογραφιών διαπιστώθηκαν σε αρκετά εξαρτήματα του αρχαίου πρωτοτύπου, στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση από τον αρχαίο κατασκευαστή, κάποιου διατρητικού εργαλείου καθώς και κάποιου είδους τόρνου της εποχής εκείνης. Παράλληλα εντοπίστηκαν σε αρχαία κεραμικά αγγεία και τοιχογραφίες σημαντικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως πρόγονοι των εργαλείων που χρησιμοποίησε ο αρχαίος κατασκευαστής. Τα νέα στοιχεία που εντοπίστηκαν από την ομάδα, αφορούν σε πολύ σημαντικές διορθώσεις στο μηχανολογικό σχέδιο του Μηχανισμού (είδος και θέση αξόνων, καθώς και αριθμός οδόντων των γραναζιών) και είναι δημοσιευμένα σε πέντε συνολικά εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού με κριτές.

Δευτέρα 10 Ιουνίου, 19:30

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

Eίσοδος ελεύθερη

Ο Αριστείδης Βούλγαρης αποφοίτησε με «άριστα παμψηφεί» από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από την τάξη βιολιού της κ. Μ. Δρούγου και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη Μουσική ασχολείται  με την Αστρονομία, τη Γεωμετρική και Εφαρμοσμένη Οπτική. Ως μέλος διεθνούς ομάδας ηλιακών αστρονόμων κατασκευάζει όργανα που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων. Έως τώρα έχει συμμετάσχει σε 8 αποστολές παρατήρησης ολικών εκλείψεων Ηλίου (Ελλάδα 2006, Ρωσία 2008, Κίνα 2009, Νησί του Πάσχα 2010, Αυστραλία 2012, Γκαμπόν 2013, Svalbard 2015 και ΗΠΑ 2017). Για την ολική έκλειψη Ηλίου της 21ης Αυγούστου 2017 στις ΗΠΑ, ανέλαβε για λογαριασμό της NASA, τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός εξειδικευμένου φασματογράφου. Στην επερχόμενη ολική έκλειψη Ηλίου τον Ιούλιο 2019 έχει αναλάβει επικεφαλής των πειραμάτων της ομάδας που θα πραγματοποιηθούν στο αστεροσκοπείο Cerro Tololo Interamerican Observatory της Χιλής. Την ίδια στιγμή, ένας –νέας σχεδίασης- φασματογράφος θα «πετάξει» πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό με αεροπλάνο Boeing 787-9. Τα τελευταία 4 χρόνια, ασχολείται με την Αρχαιοαστρονομία και τη διερεύνηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα