ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τα δάνεια της Ελλάδας
200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων
Πότε τα εξωτερικά δάνεια της Ελλάδας εξυπηρέτησαν πραγματικές αμυντικές και αναπτυξιακές ανάγκες του ελληνικού κράτους και πότε καταναλωτικούς σκοπούς ή κυβερνητικές σπατάλες;
Το βιβλίο Τα δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι μια ιστορία του διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας και της σχέσης του με τις εκάστοτε ανάγκες της χώρα στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ανάπτυξη.
Ο συγγραφέας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διερευνά την ιστορία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα και παραδίδει μια μελέτη που συμβάλλει καθοριστικά στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας.
Η έκδοση περιλαμβάνει παράρτημα με επίσημους αναλυτικούς πίνακες κρατικών δανείων
και δαπανών από το 1883 έως σήμερα.
Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.
Ο συγγραφέας
Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και, από 29/6/2015, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχει διατελέσει καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη (2010-2014), υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Princeton και King’s College του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Οικονομικής Σκέψης του 19ου και του 20ού αιώνα και στη σχέση μεταξύ οικονομικής σκέψης και οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Είναι επίσης μέλος της European Society for the History of Economic Thought και της History of Economics Society των ΗΠΑ. |