Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, δηλώστε συμμετοχή

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2020
Λογοτεχνικές μεταγραφές
του Μύθου και της Ιστορίας

Rewriting Ancient Greek Myths today
 21 – 26 Σεπτεμβρίου 2020

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο,
ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς,
είναι και πάλι εδώ!
Δύο αφιερώματα, εννέα θεατρικά έργα, διεθνές συνέδριο,
εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ζάππειο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

***
Για 17η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο θα ανοίξει τις «πύλες» του για το ελληνικό κοινό από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, τηρώντας τις οδηγίες υγειονομικής ασφάλειας.  Το Αναλόγιο 2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο COVID-19, στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζει μόνο το ελληνικό μέρος του προγράμματός του.
Το φεστιβάλ προσκάλεσε έγκριτους Έλληνες συγγραφείς να γράψουν έργα μικρής φόρμας (αλλά και να προτείνουν για παρουσίαση έργα τους) με θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Όλα τα κείμενα του προγράμματος συνεισφέρουν στη μακρά παράδοση των λογοτεχνικών μεταγραφών των μύθων και της ιστορίας και προσεγγίζουν τα θέματά τους με σημερινή ματιά, μοντέρνα γραφή, ποιητικό λόγο, ευαισθησία και χιούμορ.
ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020 συμμετέχουν με τα έργα τους οι συγγραφείς:
Γιώργος ΒέλτσοςΣχέδιο για Φαίδρα, σκηνοθεσία Μάνια Παπαδημητρίου
Τζένη ΔάγλαΓουρούνα. Αθώος», σκηνοθεσία: Βίκυ Κυριακουλάκου, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης
Αλέξης Δαμιανός (Αφιέρωμα στον θεατρικό Δαμιανό), σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Άκης ΔήμουΑνδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο ύψος της νύχτας, σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Σόνια ΖαχαράτουΑδριανός – Αντίνοος. Ένας αυτοκρατορικός έρωτας, σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Παναγιώτης ΜέντηςΑναπαράσταση, σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Δημήτρης ΟικονόμουΤο τραγούδι της Φλέρυς, σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μάριος Ποντίκας (Αφιέρωμα), Ο δολοφόνος του Λάιου, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Γιάννης Σολδάτος Δεν πάω πόλεμο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός
Ανδρέας ΣτάικοςΆλκηστις και γλυκά όνειρα, σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος
Χριστόφορος ΧριστοφήςΕυριπίδης Μαινόμενος, σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς

Tο Αναλόγιο θα συνομιλήσει με τους συγγραφείς, θα ηχογραφήσει / βιντεοσκοπήσει και θα προβάλει τις συζητήσεις αυτές.

Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο τις παρουσιάσεις των έργων: http://tiny.cc/ofmosz

Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό πρόγραμμα «;200 χρόνια Επανάσταση;» καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2020, θα δημοσιευθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ analogiofestival.org

Το Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2020 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ιδρύματος ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Milena Principle, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου & του Φεστιβάλ Βιβλίου 2020.

LIBRARIES AS GARDENS
[εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δράσεις σε δημόσιους χώρους, νέα μέσα, παρουσιάσεις βιβλίων, συνέδριο, φοιτητικό θέατρο]
Το Φεστιβάλ θα ηχογραφήσει όλα τα έργα (audiobooks) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσβλέποντας στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών του σκοπών, στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται και η φοιτητική θεατρική ομάδα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα παρουσιάσει στη γαλλική γλώσσα το έργο του Γκυ ντε Μωπασσάν Η Χοντρομπαλού, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Βογιατζή.

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
Σε συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Ποιητική και Πολιτική στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία» που πραγματοποιήθηκε στην περσινή διοργάνωση με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών και καλλιτεχνών απ΄ όλο τον κόσμο, διοργανώνουμε φέτος διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μύθοι και Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Η πρόσληψη, η αναπαράσταση και η διασύνδεσή τους στη σύγχρονη θεατρική σκηνή», σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (ArcNet). Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην καταληκτική συνεδρία θα γίνει παρουσίαση των δράσεων του Arc-Net και του νεοϊδρυθέντος Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργαστήριο υποκριτικής–αυτοσχεδιασμού
«Eρμηνευτικές προσεγγίσεις αρχαίου δράματος μέσα από τα ινδικά ράζας».
Επιμέλεια: Μιχαέλα Αντωνίου και Μαρίνα Μέργου

Hχητικοί περίπατοι και περφόρμανς σε δημόσιο χώρο
Την επιμέλεια αυτού του προγράμματος έχει ο Geert Vermeire, διεθνής καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται στις περιπατητικές παραστάσεις με νέα μέσα ανά τον κόσμο. Για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, ο επιμελητής προτείνει ένα συνδυαστικό πρόγραμμα με ηχογραφήσεις και παρουσιάσεις ήχων και ηχοτοπίων, αναγνώσεις κειμένων, ιστοριών και προσωπικές αφηγήσεις πριν, κατά και μετά την περίοδο του εγκλεισμού.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια:

  • Συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και θεατρικών έργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.
Ένα διαδικτυακό σεμινάριο σε συνεργασία με το Sound Walk September και την British Library.
Επιμελητές: Stella Wisdom (από τη British Library) και Geert Vermeire (από το CGeomap).
  • Into the Artmosphere:
Ένα (διαδικτυακό) εργαστήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας για περφόρμερς, συγγραφείς και άλλους δημιουργούς.
Ο περιβαλλοντολόγος Dr. Rich Blundell, o καλλιτέχνης Geert Vermeire και η ιστορικός λογοτεχνίας Simona Vermeire εμβαθύνουν στην έννοια της «οικολογικής νοημοσύνης» και διερευνούν πώς οι καλλιτέχνες του θεάματος, οι συγγραφείς και άλλοι δημιουργοί μπορούν να τη γνωρίσουν και να την ενσωματώσουν στο θέατρο, στη λογοτεχνία και στις άλλες τέχνες του σύγχρονου πολιτισμού.

«Αφιέρωμα στον Κωσταντίνο Χατζόπουλο»
Περιπατητική performance με ηχοτοπία και νέα μέσα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΕΤΟΥΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ 2020 που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου και σε συνεργασία του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ με τον Δήμο και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

«;200 χρόνια Επανάσταση
Το Φεστιβάλ Αναλόγιο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξαγγέλλει μια σειρά εκδηλώσεων για το 2021 ανά τον κόσμο με τίτλο «;200 χρόνια Επανάσταση;».
Το Φεστιβάλ στην Ελλάδα θα οργανωθεί από 21-26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, σε δημόσιους, αρχαιολογικούς και χώρους ιδιαίτερης σηματοδότησης.
Στο Πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων: η παρουσίαση νέων έργων έργα μικρής φόρμας που θα επιλεγούν από διεθνή επιτροπή μέσω διεθνούς πρόσκλησης για συγγραφή νέων έργων, καθώς και διεθνές συνέδριο, εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα, δράσεις από και με παιδιά, δράσεις με νέα μέσα και περιπατητικές περφόρμανς.
Καλλιτεχνικός Επιμελητής του ελληνικού προγράμματος είναι ο θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και μεταφραστής Μάνος Λαμπράκης.
Ο Επιμελητής, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ και διεθνή Επιτροπή, θα επιλέξουν τα κείμενα που θα παρουσιαστούν, μεταφραστούν, εκδοθούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στο πλαίσιο της διεθνούς πρόσκλησης συγγραφής.
Την τελευταία ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 θα απονεμηθούν 3 μεγάλα βραβεία: 1 ελληνικού κειμένου, 1 διεθνούς κειμένου και 1 βραβείο παρουσίασης.
Ειδικά για τις διοργανώσεις του Φεστιβάλ σε άλλες χώρες το 2021, έμφαση θα δοθεί στη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων-δράσεων και στη συμμετοχή μας σε φεστιβάλ στα Βαλκάνια, ώστε να ενδυναμωθεί η ελληνική δημιουργική και πολιτισμική παρουσία στη «γειτονιά» μας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί μεταφράσεις ελληνικών θεατρικών έργων και παρουσιάσεις τους σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς σε Τουρκία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Ουκρανία.
Ακολουθεί η Πρόσκληση για τη συγγραφή των νέων έργων.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/Open Call
To ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ απευθύνει πρόσκληση σε συγγραφείς σε όλον τον κόσμο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο απευθύνει πρόσκληση σε συγγραφείς σε όλον τον κόσμο για τη συγγραφή έργων μικρής φόρμας (έως 5.000 λέξεις), τα οποία θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 με θέμα:
«;200 χρόνια Επανάσταση;»
21-26 Σεπτεμβρίου 2021, Αθήνα
Τα κείμενα μπορούν να κατατεθούν στις εξής γλώσσες: ελληνική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, πορτογαλική, αραβική, ινδική, ρωσική.
Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από ένα μικρό κείμενο παρουσίασης (έως 250 λέξεις) και την δήλωση αποδοχής που ακολουθεί.
Προθεσμία υποβολής έργων μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021

Email αποστολής: analogiodramaturgy200@gmail.com και [email protected]

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ

ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ Από Τετάρτη 22 Ιανουαρίου   Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Αλέκα Κανελλίδου έρχεται για και φέτος στο Θέατρο Άλσος για να

Η Κατερίνα Ντίνου στο Caja de musica

Η Κατερίνα Ντίνου στο Caja de musica Παρασκευή 3 Ιανουαρίου Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, η χαρισματική ερμηνεύτρια, μετά από μια σειρά sold out εμφανίσεων, ανεβαίνει