ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ/ Θεσσαλονίκη

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

Αν είναι αλήθεια αυτό που υποστήριζε η αμερικανίδα ηθοποιός και δασκάλα της υποκριτικής Stella Adler ότι το θέατρο είναι ο τόπος που έρχονται οι άνθρωποι για να δουν την αλήθεια για τη ζωή και την κοινωνική τους κατάσταση, τότε, αν αυτό είναι αλήθεια, η τωρινή συγκυρία δεν μπορεί παρά να επικαιροποιεί αυτή τη πραγματικότητα στη μέγιστη τιμή της!

Η δημιουργία ως εκ τούτου ενός θεατρικού εργαστηρίου με υψηλά γνωστικά δεδομένα που αφορούν αυτό σε όλο το εύρος του, από την υποκριτική, την κινησιολογία, την ορθοφωνία, την καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων, μπορεί σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο αφενός απόκτησης και εξειδίκευσης θεατρικών γνώσεων, αφετέρου αναζήτησης συμπεριφορικών διεξόδων στο αλαλούμ της εικονικής πραγματικότητας που ζούμε οι περισσότεροι. Διεξόδους που η θεατρική παιδεία παρέχει αδιαμφισβήτητα!

Το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη ανέκαθεν υπήρξε ένας πολιτιστικός χώρος με σαφή, στοχευμένο καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Με συνεργασίες που πάντα στόχο είχανε την ανάπτυξη και τη παρουσίαση, τεχνών και τεχνικών με κριτήρια που δεν κινούνται πάντα σε αυστηρά ορθολογιστικά πλαίσια.

Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με ένα θεατράνθρωπο της εμβέλειας του Γιώργου Κιμούλη κατ’ αρχήν και των συνεργατών του, της κυρίας Χρύσας Τουμανίδου και του κ. Αλέξη Τσιαμόγλου σε σταθερή διδακτική εβδομαδιαία παρουσία, όπως και η παρουσία μια σειράς καταξιωμένων στο χώρο τους δημιουργών( Ενγκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτης, Βάνα Πεφάνη,ηθοποιός –σκηνοθέτης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, ηθοποιός, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης, Στέλιος Μάινας, ηθοποιός, ,οι οποίοι με την παρουσία τους, ο καθένας κάθε μήνα θα ενισχύουν το έργο των βασικών διδασκόντων.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 15.30-19.30 στο χώρο του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ και μία Κυριακή τον μήνα 11.30 έως 13.30. Έναρξη εργαστηρίου το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020. Διάρκεια έως τον Ιούνιο του 2021 με τη δυνατότητα η όλη εργαστηριακή διαδικασία να μετουσιωθεί σ ένα εν δυνάμει θεατρικό δρώμενο!

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά στο θέατρο το 1977 με τη θεατρική ομάδα “Ελεύθερο Θέατρο”. Το 1986 δημιούργησε τη δική του θεατρική ομάδα, το “Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας”. Το 1996 ίδρυσε δραματική σχολή. Είναι μέλος του “Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών” -στο οποίο κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος- και μέλος της “Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων”. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Σημαντικότερες θεατρικές του παραστάσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης: Αισχύλος: Επτά επί Θήβας, Σοφοκλής: Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος, Ευριπίδης: Ορέστης, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Μήδεια, Αριστοφάνης: Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: Άμλετ, Μάκβεθ, Έμπορος της Βενετίας, Ημέρωμα της Στρίγγλας, Κοριολανός, Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Ριχάρδος Γ’, Οθέλλος, Βασιλιάς Ληρ, Μπεν Τζόνσον: Βολπόνε, Εντμόν Ροστάν: Συρανό ντε Μπερζεράκ, Νικολάι Γκόγκολ: Επιθεωρητής, Φιοντόρ Ντοστογέφσκι: Έγκλημα και τιμωρία, Ερρίκος Ίψεν: Αρχιμάστορας Σόλνες, Τζων Γαβριήλ Μπόργκμαν, Άντον Τσέχωφ: Πλατόνωφ, Ιβάνωφ, Γλάρος, Θείος Βάνιας, Αύγουστος Στρίντμπεργκ: Πατέρας, Δεσποινίς Τζούλια, Άρθουρ Μίλλερ: Ψηλά απ’ τη γέφυρα, Χάρολντ Πίντερ: Επιστάτης, Ένα τελευταίο, Βουνίσια γλώσσα, Νέα τάξη πραγμάτων, Party Time, Εκτός απ’ αυτό. Έχει μεταφράσει πάνω από εξήντα θεατρικά έργα.

 

 

ΧΡΥΣΑ ΤΟΥΜΑΝΙΔΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, κατεύθυνση υποκριτικής. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο ΩΒΕ, μονωδία και βυζαντινή μουσική στο ΚΩΘ. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής( Άρης Μπινιάρης,Ιώ Βουλγαράκη, Ludovic Lagarde,Olivier de Sagazan), φωνητικής-τραγουδιού (Σπύρος Σακκάς, Σαβίννα Γιαννάτου, Μαρία Κωστράκη, Κατερίνα Παπαδοπούλου), καθώς και διεύθυνσης χορωδίας με την Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου. Έχει υπάρξει μέλος της χορωδίας Θεσσαλονίκης και του πολυφωνικού συνόλου Μουσικό Πολύτροπο. Συνεργάζεται από το 2007 με το ΚΘΒΕ ως ηθοποιός, και ως μουσικός αναλαμβάνοντας τη μουσική διδασκαλία των ηθοποιών. Διδάσκει θεωρία,σολφέζ και τραγούδι σε δραματικές σχολές.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΑΜΟΓΛΟΥ
Γεννήθηκε στη Ραβένα και εργάζεται ως χορογράφος, χορευτής και video artist. Πτυχιούχος Γεωλογίας του ΑΠΘ και Καθηγητής Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Α., σπούδασε επίσης υποκριτική στην Πειραματική Σκηνή Τέχνης Θεσ/νίκης. Του απονεμήθηκε υποτροφία από το χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (Emio Greco- SPAZIO) για νέους ταλαντούχους χορογράφους το 2013-2014. Το τελευταίο του χορογραφικό έργο Requiem – a choreographed portrait παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Megaron Underground), στο Bios, στο ΚΘΒΕ και στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Το 2019 συμμετείχε στην 7η Biennale Σύγχρονης Τέχνης του Momus στην Θεσ/νίκη με την χορογραφική εγκατάσταση “Possi(ball)ities. Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία «Fabric of Time» του Miky Ambrozy η οποία απέσπασε το βραβείο Wild Card στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στο Leuven. Από το 2008 παραδίδει σεμινάρια σύγχρονου χορού στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ (ανθρώπινα δικαιώματα, καινοτομία στην εκπαίδευση, active citizenship) καθοδηγώντας νέες και νέους στο να φτιάχνουν τις δικές τους παραστάσεις στις κοινότητες τους. Τα χορογραφικά αυτά έργα έχουν παρουσιαστεί σε πνευματικά κέντρα, φυλακές και δημόσιους χώρους στην Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ισπανία. Διδάσκει σεμινάρια σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές στην Ελλάδα από το 2011. Συνεργάζεται επίσης με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Dancing to Connect”.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη 546 40, τηλ. 231 084 2509

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων