ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΧΩΡΑ
(God’s Own Country)
Από τις 11 Ιανουαρίου σε διανομή Filmcenter Τριανόν
Η βρετανική ταινία Του Θεού η Χώρα, που χαρακτηρίστηκε ως μια «τραχιά εκδοχή του Brokeback Mountain» και κέρδισε κοινό και κριτικούς παγκοσμίως, φιγουράροντας ανάμεσα στις 30 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το Rotten Tomatoes, θα προβληθεί αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 11 Ιανουαρίου, σε διανομή Filmcenter Τριανόν.
***
Του Θεού η Χώρα (God’s Own Country)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 104’
Παραγωγή: 2017
Credits
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Francis Lee
Ηθοποιοί: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart
Μουσική: A Winged Victory for the Sullen
Διεύθυνση φωτογραφίας: Joshua James Richards
Μοντάζ: Chris Wyatt
Ήχος: Anna Bertmark
Παραγωγή: Shudder Films & Inflammable Films
Παραγωγοί: Manon Ardisson, Jack Tarling
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Stéphane Collonge
Κοστούμια: Sian Jenkins
Μακιγιάζ: Bean Ellis
Σύνοψη
Ο Τζόνι Σάξμπι εργάζεται επί πολλές ώρες στην απόμακρη φάρμα της οικογένειάς του στο Γιόρκσαϊρ, στα βόρεια της Αγγλίας. Ο μόνος τρόπος που ξεγελάει τη μοναχική του ύπαρξη, είναι το να πίνει πολύ τα βράδια και να αναζητά περιστασιακό σεξ, ώσπου η άφιξη ενός Ρουμάνου μετανάστη και εποχικού εργάτη του αποκαλύπτει κάτι πρωτόγνωρο.
Βραβεία
Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Sundance
Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Τορόντο
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου
Βραβείο στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου
Κριτικές
«Βαθιά συγκινητικό, ρεαλιστικό μα κι ανέλπιστα λυρικό και πάνω απ’ όλα ελπιδοφόρο, το God’s Own Country δεν συστήνει απλά έναν ταλαντούχο δημιουργό, μα όπως και το Moonlight, φέρνει το queer σινεμά στο (mainstream) προσκήνιο δίχως να θυσιάζει τίποτα από τη δύναμη ή τη μαχητικότητά του, μα δίνοντας την ίδια σημασία στο μήνυμα όσο και στο σινεμά».
Flix.gr
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο της μετά-Brexit εποχής, ένας μετανάστης παρατηρεί «…είναι όμορφα εδώ, αλλά μοναχικά». Με πυξίδα τη συναισθηματική γενναιοδωρία που αναζητά ζεύγη κι όχι μονάδες, το God’s Own Country ορίζει ως «θεϊκή πατρίδα» (ή μήπως παράδεισο;) κάτι οικουμενικό: την αγάπη».
Cinemagazine.gr
«Μία ματιά στη φύση της ανθρωπότητας από έναν σκηνοθέτη που μιλάει άπταιστα την κινηματογραφική γλώσσα της σκληρότητας, αλλά και της τρυφερότητας. Μια εντυπωσιακή ιστορία αγάπης που στις καλύτερες στιγμές της θυμίζει ποίηση».
Empire
«Προσπερνάει τις πιο αναμενόμενες ανατροπές που έχουμε συνηθίσει από τις ταινίες του είδους και αντ’ αυτού αυτή η σέξυ, ελπιδοφόρα ταινία μας μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα για τη μετανάστευση που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο σε μια μετα-Brexit Βρετανία».
Variety
Σημείωμα σκηνοθέτη
«Η ταινία είναι βασισμένη στα προσωπικά μου βιώματα και στο τοπίο του Γιόρκσαϊρ, σ’ αυτήν τη σχέση «αγάπης/μίσους» που είχα με την πατρίδα μου. Από τη μία το έβλεπα ως ένα δημιουργικό τοπίο που μου θύμιζε το σπίτι μου, αλλά από την άλλη ήταν προβληματικό, δύσκολο, κρύο και υγρό. Και προσπαθούσα να βρω μια ισορροπία σε αυτό και να φτιάξω μια ιστορία αγάπης, όπου παράλληλα νιώθεις ευάλωτος».
Φράνσις Λι
Βιογραφικό σκηνοθέτη
Έχοντας εργαστεί για χρόνια ως ηθοποιός, ο Φράνσις Λι έγραψε και σκηνοθέτησε τρεις μικρού μήκους ταινίες: The Farmer’s Wife (2012), Bradford-Halifax-London (2013) και The Last Smallholder (2014), οι οποίες συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και κέρδισαν δεκάδες βραβεία. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, God’s Own Country, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance και κέρδισε το «Βραβείο Σκηνοθεσίας World Cinema: Καλύτερη Δραματική ταινία» της Κριτικής Επιτροπής.
Φιλμογραφία
2012 The Farmer’s Wife
2013 Bradford-Halifax-London
2014 The Last Smallholder
2017 God’s Own Country