Γυναίκες στην Τέχνη- Σεμινάριο @ Θεσσαλινίκη

Ο Κήπος  διοργανώνει το Σεμινάριο
Γυναίκες στην Τέχνη
Εισηγήτρια: Γιάννα Τζιβελέκη
Πέμπτη 21/6, Πέμπτη 28/6,
Πέμπτη 5/7, Πέμπτη 12/7,
20:00 – 22:00
Τέσσερις συναντήσεις προσεγγίζοντας
σπουδαίες γυναίκες δημιουργούς.Ένας κύκλος μαθημάτων που σαν στόχο έχει να θέσει ερωτήματα και να εμβαθύνει στο έργο και την ζωή σημαντικών γυναικών εικαστικών που επηρέασαν την εποχή τους αλλά αναγνωρίστηκαν αργά ή και καθόλου από την επίσημη ιστορία της τέχνης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα μέσα από βιογραφικά στοιχεία, προβολή έργων, συζήτηση και αναφορά στις προσωπικές και καλλιτεχνικές επιρροές των γυναικών καλλιτεχνών να διαμορφώσουν άποψη για το αν υπάρχει «γυναικεία τέχνη», αν δημιουργεί διαφορετικά μια γυναίκα καλλιτέχνης από έναν άντρα και γιατί συναντάμε τόσο λίγες γυναίκες δημιουργούς στα μουσεία.

Η κάθε συνάντηση διαρκεί δύο ώρες και ακολουθεί σημαντικές γυναίκες εικαστικούς, ξεκινώντας με την μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo, συνεχίζοντας με την επονομαζόμενη γιαγιά της performance Marina Abramovic, ταξιδεύοντας στην Ιταλία του 17ου αιώνα με την Artemisia Gentileschi και τέλος πλησιάζοντας την εύθραυστη γλύπτρια Camille Claudel μεταξύ άλλων αναφορών, ενώ στην εισαγωγή κάθε μαθήματος προστίθεται ένα ακόμα επιχείρημα στην κουβέντα που θα οδηγήσει στην βαθύτερη κατανόηση της θέσης της γυναίκας δημιουργού στην ιστορία της τέχνης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη γενικότερα, όπως επίσης και σε όσους ευαισθητοποιούνται σε θέματα διακρίσεων και δεν προϋποθέτει κάποια προηγούμενη εμπειρία.

Εισηγήτρια: Γιάννα Τζιβελέκη

Η Γιάννα Τζιβελέκη γεννήθηκε κατακαλόκαιρο στην Αθήνα, σπούδασε και εργάστηκε πάνω στο ψηφιακό μοντάζ και διερευνά την σχέση της με την εικόνα κυρίως με ψηφιακά μέσα. Έζησε για χρόνια στην Ισπανία όπου παρακολούθησε σεμινάρια τέχνης με θέμα «Το φύλο και ο φεμινισμός στις καλλιτεχνικές πρακτικές» μεταξύ άλλων. Επιστρέφοντας στην Αθήνα συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την προώθηση πολιτιστικού προϊόντος με μαθήματα όπως ψηφιακή αφήγηση, τέχνη & τεχνολογία και πολιτιστική διαχείριση.  Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό –όπως στο αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την πρώτη έκθεση του Σουρεαλισμό στην Τενερίφη της Ισπανίας και το Open Doors project στην Έβορα της Πορτογαλίας με θέμα την βία και την ιστορική μνήμη. Στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2014 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην έκθεση [ο μέσα άνεμος] και επίσης πήρε μέρος με μια εγκατάσταση στην ομαδική έκθεση με θέμα Τείχη τον Δεκέμβριο του 2015. Έργα και κείμενα της βρίσκονται στις προσωπικές σελίδες που διατηρεί* -όπως επίσης άρθρα και ποιήματα της υπάρχουν δημοσιευμένα στο διαδίκτυο.

http://laversiondejana.blogspot.com

https://janatzivelekinowhere.wordpress.com

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 50 ευρώ (45 ευρώ φοιτητών/ ανέργων)

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/2smy528,
στο 2313078962 ή στο [email protected]

Κήπος Σεμινάρια, Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη,
τηλ: 2313078962 (6 -10 μ.μ.)
e: [email protected]
www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/
twitter.com/kiposseminaria

Γραφείο Τύπου «ΚΗΠΟΣ» Σεμινάρια :
Βάσω Μιδούχα, 6973 552599, [email protected]

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ – NEW STAR

«Θαύμα στο Μιλάνο» το ονειρικό παραμύθι του Βιτόριο Ντε Σίκα σε Digital 4K  Restoration από τις  15/8  στους κινηματογράφους σε διανομή NEW STAR   ΘΑΥΜΑ

Ανέστης Αζάς Τα σκυλιά

  Ανέστης Αζάς Τα σκυλιά   ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Η 19 – 21 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30 Με Τα Σκυλιά, τη νέα του παράσταση που παρουσιάζεται