ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ (1989) του Σπάικ Λι, ελεύθερη είσοδος

ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ (1989) του Σπάικ Λι το Σάββατο 6.10.2018 με ελεύθερη είσοδο και Σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Ιστορίας Κινηματογράφου την Κυριακή 7.10.2018 σε ανοιχτά μαθήματα-παρουσιάσεις

 

Το Σάββατο 6.10.2018 στις 18.30 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο (προαιρετική συνεισφορά) , ανάλυση και συζήτηση η καλύτερη ταινία του Σπάικ Λι «Κάνε το Σωστό» του 1989 με αφορμή την προβολή στις αίθουσες της νέας του ταινίας «Παρείσφρηση». Θέμα συζήτησης Πολιτικός Κινηματογράφος και Σπάικ Λι και ότι άλλο προκύψει από την προβολή της ταινίας. Για αποφυγή ταλαιπωρίας δηλώστε στα τηλ. 2130 159 816 , 6944143564 και στο e-mail : [email protected] συμμετοχή γιατί ο χώρος είναι μικρός. 

 

ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ (1989)

DO THE RIGHT THING

Στον σημερινό κόσμο της ποπ κουλτούρας, που έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από τη γλώσσα, τη μουσική, την αισθητική και τις πολιτικές θέσεις του χιπ χοπ, δύσκολα θυμόμαστε ότι κάποτε η δύναμη αυτού του νεανικού κινήματος δεν είχε ακόμα γίνει αισθητή ούτε την είχαν συνειδητοποιήσει οι σκηνοθέτες (και η πολιτιστική βιομηχανία). Ταυτόχρονα, δεδομένου του υλιστικού, ρηχού ύφους που χαρακτηρίζει πλέον το εμπορικό χιπ χοπ και τη μουσική ραπ μερικές φορές θυμόμαστε με δυσκολία ότι αυτή η μουσική ήταν ριζοσπαστική, ανατρεπτική και περήφανα επαναστατική. Αυτή η ταινία κοινωνική διαμαρτυρία του Spike Lee συλλαμβάνει θαυμάσια εκείνη τη στιγμή, όταν η ραπ ήταν γεμάτη οργή και συνείδηση. Εξετάζει εντυπωσιακά τα ζητήματα του ρατσισμού, της φυλετικής περηφάνιας, της ταξικής πάλης, τις χαρές και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής στην πόλη μέσα σε ένα παράδοξα φωτεινό, πολύχρωμο ενσταντανέ. Η ταινία είναι εμπρηστική και διεισδυτική, μια ταινία που γεννήθηκε από το χιπ χοπ, όταν αυτό είχε κάτι να πει,

Ξεκινάει με τη μουσική -τη ρυθμική επίθεση και τις λεκτικές εκρήξεις— των παλαίμαχων ειδώλων του χιπ χοπ Public Enemy. Οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί και οι διαπλεκόμενες καθημερινές ιστορίες τoυs διαφωτίζουν ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Κεντρικό ρόλο παίζει ο Μούκι (Lee),ένας διανομέας πίτσας που γυρνά στη γειτονιά παραδίδοντας τις παραγγελίες. Η κάμερα κινείται παντού, καθώς εκείνη κινείται μέσα στην πόλη, Συναντάμε την απαιτητική φιλενάδα του, δύο δύστροπους αλλά αξιαγάπητους ηλικιωμένους (Ruby Dee και Ossie Davis) και τη νεολαία της γειτονιάς, την οποία εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, ο Ρέιντιο Ραχίμ (Bill Nunn) και ο Mπάγκιν Άουτ (Giancarlo Esposito). Γνωρίζουμε επίσης τον Ιταλό ιδιοκτήτη της πιτσαρίας, τον Σαλ (Danny Aiello), του οποίου η διφορούμενη στάση πρos τον μαύρο υπάλληλό του αντανακλάται στη συμπεριφορά του ρατσιστή γιου του Πίνο (John Turturro) και του λιγότερο προκατειλημμένου μικρού Βίτο (Richard Edson). Toυs χαρακτήρες πλαισιώνει ένας βλάσφημος και φαιδρός χορός μεσήλικων και γέρων μαύρων, οι οποίοι προσφέρουν κωμική ανακούφιση με τα δηκτικά σχόλιά τους πάνω στα καθημερινά γεγονότα.

Καθώς προχωράει τo καλοκαίρι και η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα ασήμαντα περιστατικά λαμβάνουν τεράστια σημασία. Οι σεξουαλικές και φυλετικές εντάσεις που κρύβονταν κάτω από τnv επιφάνεια τns καθημερινότητας εκρήγνυνται και η βία που ακολουθεί (βλέπουμε την αγριότητα της αστυνομίας και τη διάλυση μακροχρόνιων σχέσεων) είναι μια σαφής -μεταφορά της κατάστασης των φυλετικών σχέσεων στην Αμερική του τέλους του 20ού αιώνα.

Το Κάνε το σωστό είναι αμφιλεγόμενη ταινία και πολλοί διαστρέβλωσαν το μήνυμά τns (υποστήριξαν ότι αποτελούσε κάλεσμα σε εξέγερση). Είναι μια αμετανόητα οργισμένη ταινία, γεμάτη εικόνες έρωτα και φιλίας μεταξύ μαύρων τόσο σπάνιες στον αμερικανικό κινηματογράφο. που γίνονται ριζοσπαστικές. Τα φωτεινά χρώματα κυριαρχούν στην οθόνη, οι γωνίες λήψης συχνά θυμίζουν το ύφος των κόμικς και εκφράζουν την ενέργεια τns ραπ.

Είναι μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου όχι μόνο λόγω του χαρακτηριστικού ύφους της, αλλά και επειδή έδωσε στους σκηνοθέτες την άδεια να αντλούν από εμπειρίες του μέχρι τότε το Χόλιγουντ και ο περίφημος ανεξάρτητος κινηματογράφος τις αγνοούσαν ή τις διαστρέβλωναν.

Πηγή: 1001 Ταινίες που πρέπει να δείτε, Εκδόσεις Κοχλίας

 

Ανοιχτά Μαθήματα-Παρουσιάσεις την Κυριακή 7.10.2018  στις 16.00 και 19.00 αντίστοιχα για τα Σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Ιστορίας Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια.

 

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου σε 12 Μαθήματα

Α’ ΚΥΚΛΟΣ (για συμμετέχοντες που δεν έχουν παρακολουθήσει ξανά σεμινάριο σκηνοθεσίας αλλά και για όποιον άλλον επιθυμεί να συστηματοποιήσει τις γνώσεις του στη σκηνοθεσία κινηματογράφου)- 12 συναντήσεις.

Σεμινάριο Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου περιλαμβάνει τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (3-5 λεπτών διάρκειας) ή μιας σκηνής αντίστοιχης διάρκειας.

Στις 12 τετράωρες συναντήσεις θα διδαχτούν στους συμμετέχοντες οι απαραίτητες, βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τη σκηνοθεσία του κινηματογράφου, μέσα από τις εισηγήσεις του συντονιστή του σεμιναρίου, την προβολή και ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες σημαντικών σκηνοθετών και ρευμάτων, την προβολή και ανάλυση 2-3 ολόκληρων ταινιών, τις πρακτικές σεναριακές, σκηνοθετικές και κινηματογραφικής υποκριτικής ασκήσεις, την παροχή ηλεκτρονικών σημειώσεων και πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Κάποιες φορές θα παραβρίσκονται άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου που θα παρουσιάζουν τη δική τους σκηνοθετική προσέγγιση σε μια ταινία τους.

Ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο:

  • Οργάνωση Παραγωγής-Διεύθυνση Παραγωγής
  • Βασικές Αρχές Σεναρίου
  • Κινηματογραφική σκηνοθεσία – ο ρόλος του σκηνοθέτη
  • Οι Ειδικότητες του Συνεργείου- Σκηνοθετική Ομάδα και οι υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες
  • Ο Ηθοποιός στον κινηματογράφο
  • Πλάνα – Σκηνές –  Σεκάνς – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας – Εφέ – Ήχοι
  • Ρεπεράζ-Ντεκουπάζ-Τελική γραπτή μορφή του Σεναρίου-Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα-Αισθητικό ύφος της ταινίας
  • Αισθητική κινηματογράφησης (χώρος-χρόνος-πλάνα-μοντάζ-ήχος): Ακαδημαϊκή αισθητική- Μοντέρνα αισθητική | Βασικοί Κανόνες Σκηνοθεσίας (Κανόνας του Άξονα, Κανόνας αλλαγής γωνίας λήψης 30 μοιρών κ.α.)
  • Η Φωτογραφία και ο Σκηνικός Χώρος στον κινηματογράφο
  • Το Μοντάζ στον Κινηματογράφο
  • Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Στα μαθήματα θα περιληφθεί μάστερκλας διεύθυνσης φωτογραφίας. Τα γυρίσματα θα επιβλέπονται και καθοδηγούνται εκτός από τον συντονιστή του σεμιναρίου και από διευθυντή φωτογραφίας.

Έμφαση θα δοθεί στην κινηματογραφική υποκριτική όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με κάμερα στο ρόλο του σκηνοθέτη αλλά και του ηθοποιού (Υποκριτική μπροστά και πίσω από την κάμερα). Βασικές γνώσεις θα παρασχεθούν για την Θεωρία και την Πρακτική του Μοντάζ και για τη Συγγραφή του Σεναρίου.

Το κόστος είναι 130€ με έκπτωση σε φοιτητές, ΑμεΑ, άνεργους , παλιότερους μαθητές, ζευγάρια, συγγενείς, γκρουπ, εκπαιδευτικούς, μέλη θεατρικών και πολιτιστικών ομάδων.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Για όσους το επιθυμούν και ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του Α’ κύκλου θα υπάρξει Β’ κύκλος στον οποίο ο κάθε συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη δική του ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 5 λεπτά.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ και Κριτικός Κινηματογράφου). Ανοιχτό Μάθημα – Παρουσίαση την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στις 19.00. Έναρξη Σεμιναρίου: 14 Οκτωβρίου 2018.

Πληροφορίες – Εγγραφές στο e-mail [email protected] και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564.

 

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 14 Οκτωβρίου 2018

 

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 14 Οκτωβρίου 2018 κάθε Κυριακή στις 19.00 .

 

11 Μαθήματα για την Ιστορία Κινηματογράφου που καλύπτουν τις απαιτήσεις τόσο όσων παρακολουθούν για πρώτη φορά ένα τέτοιο σεμινάριο και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα βασικά κινηματογραφικά ρεύματα και τους σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου αλλά και όσων έχουν παρακολουθήσει ξανά μαθήματα ιστορίας κινηματογράφου.

Σε 11 τρίωρες συναντήσεις κάθε Κυριακή στις 19.00 στην Τσαμαδού 26-28 , Εξάρχεια θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε τα εξής θέματα μέσα από την προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες κινηματογραφικών ρευμάτων και σημαντικών δημιουργών και τις προκλητικές εισηγήσεις του συντονιστή του Σεμιναρίου σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Καραμπίτσου.

Οι θεματολογίες για κάθε συνάντηση είναι:

1.Πιονέροι του Κινηματογράφου, Έμφαση στη Σχολή του Μπράιτον, Γκρίφιθ, Ρεύματα-Δημιουργοί Δεκαετίας του 20 (Ιμπρεσιονισμός, Εξπρεσιονισμός, Ντανταϊσμός, Σουρεαλισμός, Ρώσικη Πρωτοπορία, Μπουρλέσκ- Κωμωδία)- Σημαντικοί Δημιουργοί Περιόδου [2 μαθήματα]
3. Κωμωδίες Σκρούμπολ, Μιούζικαλ, Γουέστερν, Ποιητικός Ρεαλισμός, Αστυνομική Ταινία- Φιλμ Νουάρ, Νεορεαλισμός, Κωμωδίες Ealing Studios, Νουβέλ Βαγκ, Free Cinema, Cinema Novo – Σημαντικοί Δημιουργοί Περιόδου [2 μαθήματα]
5. Κινηματογράφος Πρώην Σοσιαλιστικών Χωρών, Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, Ιταλικός Κινηματογράφος, Ασιατικός-Κινέζικος-Ιαπωνικός Κινηματογράφος, Ινδικός Κινηματογράφος, Γαλλικός, Αγγλικός Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος δεκαετίας 60 και 70, Ισπανικός- Λατινοαμερικάνικος Κινηματογράφος, Αυστραλιανός Κινηματογράφος, Αμερικάνικο Underground – Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος, Αφρικανικός Κινηματογράφος, Σκανδιναβικός Κινηματογράφος, Βαλκανικός Κινηματογράφος-Σημαντικοί Δημιουργοί Περιόδου [2 Μαθήματα]

  1. Ελληνικός Κινηματογράφος
    8. Ιστορία του Ντοκιμαντέρ
    9. Ιστορία του Animation
  2. Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική Ταινία (Λογοτεχνία και Κινηματογράφος, Θέατρο και Κινηματογράφος)
    11. Σύγχρονος Παγκόσμιος Κινηματογράφος. Το Αύριο του Σινεμά.

Κόστος 110 € + 24% Φ.Π.Α. με έκπτωση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, παλιότερους μαθητές, ζευγάρια-γκρουπ. Έκπτωση θα έχουν και όσοι προπληρώσουν ολόκληρο το ποσό  Παρακολούθηση κάθε μαθήματος 12€ +24% Φ.Π.Α.

Ανοιχτό Μάθημα-Παρουσίαση: 7.10.2018 στις 19.00.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”, ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail [email protected] και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564.  Σεμινάρια παρέχονται και ιδιαιτέρως. Επίσης εξ αποστάσεως.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ατομική Έκθεση Γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο : “‘Ισαλος Γραμμή “

Ατομική Έκθεση Γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο : ” ‘Ισαλος Γραμμή “   Η Sianti Gallery την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 στις 19.30 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο «Ίσαλος

«Το ταξίδι» με τον Βασίλη Γισδάκη

«Το ταξίδι» με τον Βασίλη Γισδάκη   Το Σάββατο 11 Μαΐου.2024 στις 21:30, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις υποδέχεται τον Βασίλη Γισδάκη, έναν από τους πιο

DIRTY GRANNY TALES The Philanthropist

DIRTY GRANNY TALES The Philanthropist Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Θέατρο 22-27-28 Μαΐου & 3-4 Ιουνίου στις 21.00 Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν μετά από 5 χρόνια