Το Ραντάρ μας εντόπισε. – Παρουσίαση προγράμματος

Το Ραντάρ μας εντόπισε, αλλά  εντόπισε και σπουδαίους καλλιτέχνες  τη Μαρία Σκούντζου που συνεργάζεται για τέταρτη χρονιά, το Φοίβο Δεληβοριά,  και τους Experimento

Το Θέατρο Ραντάρ και η καλλιτεχνική διευθύντρια Αναστασία Παπαστάθη  μας άνοιξε τις πόρτες του νεοσύστατου θεάτρου  και μας παρουσίασε το πρόγραμμα της σεζόν 2018-2019.

Για όσους δεν είχαμε την τύχη να  επισκεφτούμε  αυτό το χώρο, μας περίμενε μια  πολύ ωραία έκπληξη.  Σε μια γωνιά της Αθήνας και όχι θεατρική πιάτσα , κατά την άποψη των ανθρώπων του Θεάτρου, στην  Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93-Αθήνα, ένα καλόγουστο λιτό αλλά υψηλής αισθητικής θέατρο ξεπρόβαλε στα μάτια μας. Να σημειώσουμε ότι ο  χώρος πολύ σωστά φροντισμένος και  πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές εφ’ όσον φτιάχτηκε σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Το Ρανταρ  άρχισε  το δικό του ταξίδι, το 2015.

Η κυρία Παπαστάθη ως καλή οικοδέσποινα με πολύ απλότητα παρουσίασε τους συντελεστές του θεάτρου αλλά και τις νέες παραγωγές οι οποίες δεν είναι πολλές, πράγμα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της θεατρικής ζωής, αυτής της πόλης, γιατί όπως ξέρουμε όλοι οι θεατρικοί οργανισμοί φιλοξενούν μινιμουμ δέκα παραγωγές.

Εδώ υπάρχει μια άλλη αντίληψη η οποία αξίζει να ειπωθεί, είναι  της ίδιας της καλλιτεχνικής διευθύντριας την οποία ρωτήσαμε και μας είπε:

«Είναι κάτι που εγώ η ίδια δεν μπορώ να το κάνω, δεν μπορώ να σηκώσω αυτό το βάρος, δεν ξέρω πως γίνεται».

Ειλικρινέστατη και σαφής.

Οι εκπλήξεις όμως δεν λείπουν και θα ξεκινήσω από το παιδική παράσταση γιατί αυτή με κέρδισε.

Ο αγαπημένος Φοίβος Δεληβοριάς συνέλλεξε σε ένα cd και βιβλίο τα τραγούδια του (κυκλοφορεί από την Μικρή Άρκτο) και όλο αυτό το υλικό θα γίνει παράσταση και όπως είπε ό ίδιος φαντάζεται τη σκηνή του Ραντάρ ένα μεγάλο παιδότοπο που τα παιδιά θα παίζουν και θα τραγουδούν και θα ανακαλύπτουν έναν άλλο κόσμο.

Στις 20/10  ξεκινάει το έργο “Φαινόμενο Ρασομόν” για δεύτερη χρονιά

Lemon – Mια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα από 15/10  και “Καληνύχτα Μητέρα” της Μάρσα Νόρμαν από 24/11

 

Καλή επιτυχία!

δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

Lemon στο Θέατρο Radar

Πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

Βασισμένο στο Χιλιαεννιακόσια του Alessandro Baricco

 

H παράξενη ιστορία ενός σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.

Σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη και παραγωγή των Experimento, η παράσταση Lemon θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Radar από τις 15 Οκτωβρίου.

Μετά την καλοκαιρινή περιοδεία σε πρωτότυπους προορισμούς (εν πλω παράσταση στη Σαντορίνη, στο καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας στο Λαύριο), η site-specific παράσταση Lemon συνεχίζει το ταξίδι της ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα κάνοντας στάση στο Radar.

Ο ηθοποιός και πιανίστας Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) και ο ηθοποιός Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ) παίζουν τη μουσική του ωκεανού φέρνοντας στην επιφάνεια την υπαρξιακή αγωνία του καθένα: Είμαι καλά εδώ που είμαι; Υποδύονται τους ρόλους των ανθρώπων που συνάντησε ο Χιλιαεννιακόσια όσα χρόνια έζησε αποκλειστικά μέσα στο πλοίο. Το πλοίο που τον γέννησε, τον μεγάλωσε, τον σκότωσε.

Πρόκειται για μία συγκινητική με κωμικά στοιχεία ιστορία ενός παράξενου ανθρώπου που θα μπορούσε να έχει τα πάντα, όμως αρκέστηκε στη μία και μοναδική νότα της ζωής του. Γιατί με αυτή ήταν πραγματικά ευτυχισμένος.

Η αφήγηση ξετυλίγεται γύρω από ένα πιάνο-μαγικό κουτί που σχεδιάστηκε ειδικά για την παράσταση από την αρχιτέκτονα-σκηνογράφο Νατάσα Τσιντικίδη.

Ο Χιλιαεννιακόσια δεν είχε ακουμπήσει ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Κι όμως, ήταν σα να τα είχε δει όλα.

 

Lemon – Mια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα

 

Το πλήρωμα

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γεωργία Τσαγκαράκη

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου

Ηχητικός σχεδιασμός – Ηχοληψία: Λευτέρης Δούρος

Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου

Φωτογραφίες – Trailer : Χάρης Γερμανίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας

Παραγωγή: Experimento

Για τους Experimento,

Μελαχρινός Βελέντζας

 

Facebook: https://www.facebook.com/experimento.gr/

Instagram: https://www.instagram.com/experimento.gr/

 

Actor & pianist

MSc ‘Marketing, Consumption & Society’ (University of Limerick)

ΜSc ‘Cultural Management’ (Panteion University)

\

Εxperimento ‘Έρευνα & Παραγωγή’

 

 

“Φαινόμενο Ρασομόν”

της Αναστασίας Παπαστάθη

2ος Χρόνος

 

Επαναλαμβάνεται από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

και κάθε Σάββατο στις 9μμ & Κυριακή στις 7μμ

έως τις 18 Νοεμβρίου

 

Το “Φαινόμενο Ρασομόν” θα ξαναδούμε ανανεωμένο από τα μέσα Οκτωβρίου στο θέατρο Radar.

Το έργο της Αναστασίας Παπαστάθη εμπνευσμένο από διηγήματα του Ριονοσουκέ Ακουτάγκαβα και από αρχαίους μύθους  “περί αληθείας” επιχειρεί να θέσει ερωτήματα που αφορούν στην σχετικότητα της αλήθειας και στην διαφορετική οπτική των ανθρώπων για το ίδιο γεγονός.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Βρισκόμαστε στην εποχή του μεσαίωνα στη δύση.

Μετά την δίκη για τον φόνο ενός άνδρα, ένας Μοναχός, μια Περουκιέρισα κι ένας Ξυλοκόπος, για να προστατευτούν από την καταιγίδα που ξεσπάει, βρίσκουν καταφύγιο στα ερείπια της πύλης Ρασομόν.

Τα τρία αυτά πρόσωπα, συζητούν για το γεγονός που τάραξε την πόλη.

Πριν τρεις μέρες, στο δάσος, ένας Άντρας δολοφονήθηκε και η Γυναίκα του βιάστηκε. Ως ύποπτος, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο ένας Ληστής.  Η Γυναίκα καλείται να καταθέσει, το ίδιο και ο Μοναχός που είδε το ζευγάρι να μπαίνει στο δάσος, αλλά και ο Ξυλοκόπος, που όπως ισχυρίζεται ήταν ο πρώτος που βρήκε τον νεκρό. Ακόμα και την εκδοχή του Άντρα μαθαίνουμε μέσω της Περουκιέρισας, που τον συνάντησε τυχαία αιμόφυρτο  στο δάσος, λίγο πριν πεθάνει.

Μάρτυρες και κατηγορούμενοι , για το ίδιο γεγονός, αφηγούνται μια  διαφορετική ιστορία, η οποία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του θεατή και του επιτρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

 

Το “Φαινόμενο Ρασομόν” αφορά στην σχετικότητα της αλήθειας. Είναι ένα εγχείρημα μέσα από το οποίο θέλησα ερευνήσω την λειτουργία του ανθρώπου σε σχέση με την αλήθεια και στην συνέχεια να το μοιραστώ με τους θεατές.

Με αφορμή τον φόνο ενός άντρα μάρτυρες και κατηγορούμενοι καταθέτουν για το ίδιο γεγονός μια διαφορετική ιστορία. Από το σημείο αυτό ξεκινούν τα ερωτήματα. Για ποιό λόγο, και κάτω από ποιες συνθήκες οι άνθρωποι, για κάτι τόσο συγκεκριμένο έχουν εντελώς διαφορετική οπτική; Με την προϋπόθεση ότι ο κάθε ένας καταθέτει την δική του αλήθεια, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν στην διαμόρφωση αυτής της αλήθειας;

Ο χαρακτήρας, το πνευματικό  επίπεδο, τα κίνητρα του κάθε ανθρώπου, ακόμα και η στιγμή στην οποία βρίσκεται, φαίνεται να είναι σημαντικές παράμετροι στην διαμόρφωση της αλήθειας του κάθε ενός.

Όπως και να έχει διακρίνουμε μια απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό, σ’ αυτό που υπάρχει και σε αυτό που νομίζουν τα πρόσωπα του έργου ότι υπάρχει.

Είναι προφανές, ότι το υποκειμενικό στοιχείο  επικρατεί του αντικειμενικού.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται το ερώτημα: Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια; Και αν ναι ποιος την ορίζει;

Το έργο εκτυλίσσεται στην δύση την εποχή του μεσαίωνα, μια εποχή των ακραίων αντιθέσεων, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Η επιλογή μιας τόσο μακρινής εποχής για να τεθεί ένα τόσο σύγχρονο θέμα, όπως είναι η σχετικότητα της αλήθειας, πηγάζει από την πεποίθηση ότι η απόσταση μας επιτρέπει να παρατηρούμε με καθαρότητα, να παραμένουμε ανοιχτοί, να μην νοιώθουμε απειλή  και τότε αυτό που είναι μακρυά, έρχεται κοντά μας, χωρίς να μας φοβίζει, αντίθετα μας δημιουργεί κίνητρο για  ενδοσκόπηση και  επαναπροσδιορισμό.

 

Αναστασία Παπαστάθη

 

 

Ο  Ριονοσουκέ Ακουτάγκαβα και ο όρος “Φαινόμενο Ρασομόν”

 

Ο  Ριονοσουκέ Ακουτάγκαβα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ιαπωνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1892 και αυτοκτόνησε σε ηλικία 35 ετών.

Στοχαστής με σπάνιο πνεύμα, γνήσιος διανοητής αρνήθηκε κάθε συμβατικότητα. Πολλά από τα θέματά του, άντλησε από μεσαιωνικές ιστορίες της πατρίδας του τις οποίες ξαναέγραψε με σύγχρονη γραφή. Μετέφρασε την κλασική αγγλική και γαλλική λογοτεχνία και έγραψε ένα σημαντικό αριθμό ποιημάτων. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 1950 όταν ο Ακίρα Κουροσάβα γύρισε την ταινία  “Ρασομόν”, το σενάριο της

οποίας ήταν  βασισμένο σε μια συλλογή διηγημάτων του με τίτλο “Ρασομόν”

Το 1952  η ταινία συμμετείχε στις Κάννες και κέρδισε το μεγάλο βραβείο ενώ στην Αμερική απέσπασε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Πολλά χρόνια μετά, το θέμα της παραμένει επίκαιρο.

Ο ανεξιχνίαστος φόνος ενός άντρα στην μεσαιωνική Ιαπωνία των σαμουράι και οι διαφορετικές καταθέσεις των μαρτύρων εξακολουθεί να απασχολεί την σκέψη των διανοητών, αλλά και να έλκει το ενδιαφέρον των σινεφίλ.

Έτσι επικράτησε ο όρος “Φαινόμενο Ρασομόν” κυρίως στην νομική επιστήμη αλλά και στην ψυχολογία.

Στην νομική για παράδειγμα ο ανωτέρω όρος, αντιπροσωπεύει την περίπτωση, που για το ίδιο γεγονός υπάρχουν διαφορετικές καταθέσεις μαρτύρων.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

KEIMENO-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αναστασία Παπαστάθη

ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:Κυριακή Πανούτσου

ΜΟΥΣΙΚΗ-ΗΧΟΙ: Πάνος Φορτούνας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Αντώνης Κουτρουμπής

 

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:

 

ΜΟΝΑΧΟΣ: Αναστασία Παπαστάθη

ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ: Νίκος Μπουσδούκος

ΠΕΡΟΥΚΙΕΡΙΣΑ: Μαρία Σκούντζου

ΛΗΣΤΗΣ: Δημήτρης Τσολάκης

ΑΝΔΡΑΣ: Γιώργος Λαμπριανός

ΓΥΝΑΙΚΑ: Άλκηστις Βούλγαρη

 

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 20 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου

κάθε Σάββατο στις 9μμ & Κυριακή στις 7μμ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15 € κανονικό και 12€ μειωμένο

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: στο ταμείο του θεάτρου 210 9769294 και στο viva.gr

 

Η Μικρή Άρκτος και το θέατρο RADAR

παρουσιάζουν

την παιδική μουσική παράσταση

του Φοίβου Δεληβοριά

 

Πες μου τ’ όνομά σου

κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι για 9 μόνο παραστάσεις!

Έναρξη Κυριακή 4 Νοεμβρίου μέχρι και

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

 

Παιδιά! Ο Φοίβος  Δεληβοριάς και τα παιδικά του  τραγούδια σας περιμένουν κάθε Κυριακή στο θέατρο RADAR!!

«Eδώ είμαστε!  Ουρανοκατέβατοι και απροσδόκητοι αλλά  -ελπίζουμε- ευπρόσδεκτοι. Με τα ανακατεμένα μας μαλλιά, με το Ελεφαντάκι μας, την αδερφή μας την Μυρτώ Δεληβοριά, τη Τζέλα, τη Λέλα, τον Κόρνα, την πόλη μας και τα περίεργα ονόματά μας. Και θέλουμε να μάθουμε ένα-ένα τα δικά σας» λέει ο ίδιος ο Φοίβος.

Λοιπόν, ο Φοίβος, η Νεφέλη Φασούλη μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο,  αλλά κυρίως τα τραγούδια τους τα παιδικά και οι παράξενες ιστορίες τους,  ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους  φίλους τους, παρουσιάζοντας το βιβλίο – cd  με τίτλο Πες μου το όνομά σου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Σ’ αυτό το βιβλίο ο Φοίβος  θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε  όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και  η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους. Και στο δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδά μέσα από δεκαπέντε τραγούδια, τις στιγμές αυτής της ιστορίας με το γνωστό δικό του  τρόπο…

Οι παραστάσεις αυτές υπόσχονται κέφι, συμμετοχή των φίλων του και κυρίως πολύ τραγούδι και πολλά χαμόγελα…

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι…. αφού στις παραστάσεις αυτές έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του και το Ελεφαντάκι, και η τρελλοπαρέα του Φοίβου και όλη η αγάπη και το μεράκι που οδήγησαν  στα πρώτα αυτά παιδικά τραγούδια του μοναδικού παραμυθά – τραγουδοποιού…

Σας περιμένουμε..  Για να σας πούμε και κυρίως ν’ ακούσουμε τα ονόματά σας…!!!

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τίτλος: Πες μου τ΄όνομά σου

Ερμηνεύει ο Φοίβος Δεληβοριάς

Συμμετέχει η Νεφέλη Φασούλη

Μαζί τους ο πολυοργανίστας Γιώργος Κατσάνος

Διοργάνωση-παραγωγή: ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ,  www.mikri-arktos.gr

 

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Έναρξη παραστάσεων Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 12.00

ΜΟΝΟ για  9  παραστάσεις

κάθε Κυριακή στις  12 το μεσημέρι

(4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12, 16/12 & 23/12)

Διάρκεια παράστασης : 60’  χωρίς διάλειμμα

Για παιδιά από 4 έως 10 ετών

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

12€ Γενική είσοδος| 10€ ανέργων

Οικογενειακά πακέτα  των 4 ατόμων 40€

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της