Παραπλάνηση Εκδόσεις Παπαδόπουλος

KATE ATKINSON

 Παραπλάνηση

 

Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη

Ξένη Λογοτεχνία

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί η Παραπλάνηση, το νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Kate Atkinson

 

Μια 60χρονη γυναίκα βρίσκεται χτυπημένη από αυτοκίνητο σε έναν δρόμο του Λονδίνου. Ονομάζεται Τζούλιετ Άρμστρονγκ. Ποια είναι στ’ αλήθεια; Πόσες διαφορετικές ταυτότητες και ρόλους έχει αναλάβει στη ζωή της; Και τι ή ποιος την καταδιώκει;

 

Σαράντα χρόνια νωρίτερα, η νεαρή Τζούλιετ δουλεύει για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γυναίκες της ΜΙ5 δεν χρειάζονται οδηγίες για να μεταμορφωθούν: το κάνουν ενστικτωδώς, με την εγγενή ικανότητά τους να μεταλλάσσονται όπως ακριβώς τους το επιβάλλουν οι εκάστοτε συνθήκες.

 

Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, τη συναντάμε ξανά ως παραγωγό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, να ζει μια φαινομενικά κανονική, σχεδόν βαρετή ζωή. Τότε όμως το παρελθόν της επιστρέφει για να κλείσει ορισμένους σκοτεινούς λογαριασμούς που έχουν παραμείνει ανοιχτοί.

 

Στην Παραπλάνηση η πολυβραβευμένη Κέιτ Άτκινσον δημιουργεί με ανελέητο χιούμορ έναν εκπληκτικό γυναικείο χαρακτήρα που μας εισάγει σε ένα νέο, εκ πρώτης μόνο όψεως ανάλαφρο, είδος κατασκοπικού θρίλερ. Ταυτόχρονα όμως διερευνά με ακρίβεια την ευελιξία της θηλυκής ταυτότητας, τη ρευστότητα του Εαυτού, σε έναν κόσμο όπου, τόσο εν καιρώ πολέμου όσο και εν καιρώ ειρήνης, η πραγματικότητα είναι εξίσου ρευστή και αβέβαιη.

Τι έγραψε ο τύπος

 

Η καλύτερη συγγραφική της δουλειά […] καταφέρνει να κινείται άνετα μεταξύ του νουάρ, του ιστορικού μυθιστορήματος και μιας κριτικής αποτύπωσης της ζωής και της δουλειάς των γυναικών, που είναι τόσο ετερόδοξη όσο εκείνη της Ρέιτσελ Κασκ.

The New Yorker

Ένα σοφό κι αστείο μυθιστόρημα ιδεών που ρέει σαν κατασκοπευτικό θρίλερ.

The Guardian

 

Πόσο θα ήθελαν τόσοι και τόσοι συγγραφείς να μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα τέτοιο αριστούργημα!

The Telegraph

 

Κανείς άλλος σύγχρονος μυθιστοριογράφος δεν μπορεί να διαχειριστεί εξίσου επιδέξια την υψηλή και την εμπορική πλευρά της λογοτεχνίας, το σημείο όπου συναντάται το λόγιο με το ευανάγνωστο.

The Sunday Telegraph

 

Share:

More Posts

THE PROOF SHOW Από την ομάδα ValSia

THE PROOF SHOW Από την ομάδα ValSia Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ασπιώτης Νέα ημερομηνία έναρξης  8 Ιανουαρίου   Η μουσικοθεατρική ομάδα ValSia (Βαλέρια Δημητριάδου και Αθανασία

Send Us A Message