Μάνος Ζαχαράκος- Ηθοποιός

1)θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 με μια λέξη ή πολλές:

Πρωτόγνωρες καταστάσεις!

2)Πως νιώθετε μετά από ένα χρόνο περιορισμού;

Με έχει ενοχλήσει αρκετά το γεγονός πως δεν έχω τη δυνατότητα να απολαύσω την παρέα με τους φίλους και τους συγγενείς μου .Μου έχει λείψει ένα ωραίο γεύμα με την παρέα μου ή να παρακολουθήσω μια παράσταση. Παρ ‘ολα αυτά είχα την ευκαιρία για περισσότερη μελέτη και ενδοσκόπηση! Καθώς και πολλές στιγμές περισυλλογής σε παγκάκια με ωραία θέα!

3)Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές;

Ήταν κάτι που περίμενα και δεν με εξέπληξε ιδιαίτερα. Από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν πως αυτό έπρεπε να γίνει δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με μια τέτοια κίνηση!

4)Ποια ήταν τα πρώτα δημιούργημα βήματα που έγιναν μετά τον εγκλεισμό; Με τι καταπιαστήκατε;

Σ’ αυτή την περίοδο του εγκλεισμού μου δόθηκε η ευκαιρία να αναθεωρήσω κάποια πράγματα, να επαναπροσδιορίσω καταστάσεις και να βρεθώ αντιμέτωπος με τις ανεπάρκειες μου. Δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για πολλές δραστηριότητες αλλά πολύ μεγάλη χαρά μου έδινε η στιγμή που έπαιρνα το ποδήλατο μου και έκανα μια βόλτα.

5)Ήταν μια νέα αρχή ή μια λύση για να ξεφύγετε από το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός;

Για να ξεφύγεις από μια τόσο δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει και ψυχολογικά και σωματικά αλλά και πνευματικά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Επιβάλλεται η καλή σχέση με τον εαυτό σου, με το οικείο περιβάλλον σου και με το πόσο μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό έτσι ώστε να ξεφύγει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα .

6)Μέσα σε αυτή την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στον επαγγελματικό τομέα τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στον εσωτερικό σας κόσμο;

Πιστεύω πως δεν είναι σωστό να γίνεται ξεκαθάρισμα μέσα σε ένα τοπίο απραξίας. Βεβαίως αναθεώρησα, ανασυντάχθηκα και προσπάθησα να καταλάβω τι ανάγκη ακριβώς έχει ο θεατής τι τον ανησυχεί και τι θα ήθελε να εισπράξει από το θέατρο μετά από όλη αυτή την περιπέτεια που περνάμε.

7)Η πολιτεία απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Τι πιστεύετε ότι φταίει; Η πολιτεία μόνο ή σε συνδυασμό με τον καλλιτεχνικό χώρο φάνηκε μια γενναιόδωρη ανεπάρκεια; Πως το αντιλαμβάνεστε μετά από 10 μήνες;

Καμία κυβέρνηση ανά τον κόσμο δεν είχε ισχυρά αντανακλαστικά έτσι ώστε να καταστείλει άμεσα και ακαριαία ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η πανδημία. Οσο για τις αποφάσεις που πάρθηκαν (κλείσιμο θεατρικών και μουσικών σκηνών κτλ)δε νομίζω ότι υπήρχε συνδυαστική σκέψη. Η απόφαση ήταν της κυβέρνησης με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυπταν.

8)Από δω και έπειτα τι θα θέλατε να διορθώσετε και τι να αλλάξει άρδην; (επαγγελματικά)

Στα επαγγελματικά μου δεν θέλω να αλλάξω τίποτα! Έχω όνειρα σκέψεις και βλέψεις για το μέλλον αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο δεν θα ήθελα να αλλάξει η οπτική μου για τα πράγματα. Θέλω να εξελίσσομαι πρώτα εσωτερικά για να μπορέσω να εξελιχθώ και επαγγελματικά.

9)Για τις online παραστάσεις τι έχετε να πείτε;

Το θέατρο είναι ζωντανός οργανισμός και αυτή η επαφή με τον κόσμο είναι αναντικατάστατη. Όσον αφορά στις live streaming παραστάσεις είναι μια προσωρινή λύση η οποία πιστεύω δεν θα μπορέσει να καθιερωθεί και να ξεπεράσει τη διαδραστικότητα που μπορεί να σου προσφέρει μια θεατρική παράσταση.

10)Πως φαντάζεστε τι νέα χρονιά;

Με ανοιχτά θέατρα,  ανοιχτά μαγαζιά, αγκαλιασμένους ανθρώπους χωρίς μάσκες! Οι οικογένειες να τρώνε μαζί τα παιδάκια να πηγαίνουν στα σχολεία και όλοι να έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι με χαμόγελα στα πρόσωπα!

11)Τι κρατάτε από όλη αυτή την εμπειρία και τι πετάτε;(γενικά όχι μόνο για επαγγελματικά)

Έχω ζήσει πολλές καλές χρονιές αλλά και πολλές κακές στη ζωή μου. Οι κακές χρονιές με έχουν κάνει να είμαι αυτό που είμαι. Δεν πετάω τίποτα. Κρατάω την ευκαιρία που μου δόθηκε να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου. Κρατάω επίσης ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία μας για να μπορούμε να πάμε παρακάτω! Και θα πάμε παρακάτω! Όλα έρχονται και φεύγουν! Αρκεί να έχουμε την υγεία μας!

12)Ποιος είναι ο τίτλος (έργου ή τραγουδιού) που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;

“Ευτυχισμένες μέρες” του Μπέκετ

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα