«Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Η Λογοτεχνική Λέσχη των Εκδόσεων Ραδάμανθυς παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ζυλ Ντασέν το 1957.

Τη Δευτέρα 22/11, στις 7:30 το απόγευμα, θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, ενώ θα παρέμβει ο Σήφης Μιχελογιάννης, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Διαβάζει αποσπάσματα ο Κώστας Μπενιουδάκης.

Θα ακολουθήσει στις 8:00 η προβολή της ασπρόμαυρης ταινίας γαλλο-ιταλικής συμπαραγωγής (1957) «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» («Celui qui doit mourir», «He who must die») σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν. Σενάριο: Ζυλ Ντασέν, Barzman Ben. Ηθοποιοί: Μουσούρη Ρίτα, Μερκούρη Μελίνα, Σταρένιος Δήμος, Παπαδούκα Ολυμπία, Berger Nicole, Servais Jean, Mohner Carl, Aslan Gregoire, Frobe Gert, Bilis Teddy, Ledoux Fernand, Vaneck Pierre, Lefevre Rene, Ronet Maurice, Hanin Roger, Raimbourg Lucien, Dassin Joseph. Μουσική: Georges Auric

Είσοδος με εγγραφή στη Λογοτεχνική Λέσχη των Εκδόσεων Ραδάμανθυς στο email [email protected]

Κόστος εγγραφής 3 ευρώ

 

Κ

Με την εγγραφή σας γίνεται αυτόματα και η κράτηση θέσης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο 6983 091 058

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Υπόθεση

Στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, υπάρχει το έθιμο να γίνεται η αναπαράσταση των Παθών κάθε επτά χρόνια. Ο παπα-Γρηγόρης με τους προεστούς επιλέγουν τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος: το Χριστό θα υποδυθεί ο Μανολιός, ένας απλός βοσκός· τον Ιωάννη, ο Μιχελής, ο γιος του άρχοντα Πατριαρχέα· τον Ιούδα, ο Παναγιώταρος· τη Μαγδαληνή, η χήρα Κατερίνα. Αργά το απόγευμα, καταφθάνουν πρόσφυγες από ένα άλλο χωριό, καταδιωγμένοι από τους Τούρκους. Ζητούν βοήθεια, αλλά ο παπα-Γρηγόρης τους διώχνει, λέγοντας ότι φέρνουν μαζί τους επιδημία χολέρας. Οι πρόσφυγες, με επικεφαλής τον παπα-Φώτη, καταφεύγουν στο άγριο βουνό της Σαρακήνας. Τους βοηθούν μόνον ο Μανολιός, ο Μιχελής, η Κατερίνα, ο Γιαννακός και ο Κωνσταντής (οι δύο τελευταίοι επρόκειτο να υποδυθούν τους αποστόλους Πέτρο και Ιάκωβο). Μετά από την επιλογή του στο ρόλο του Χριστού, ο Μανολιός αλλάζει μέρα με τη μέρα. Χωρίζει την αρραβωνιαστικιά του και αποφασίζει να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πνευματική, ψυχική και σωματική αγνότητα, με οδηγό τον παπα-Φώτη. Μάλιστα, στο πανηγύρι του προφήτη Ηλία υπερασπίζεται τους πρόσφυγες και μιλά για την αξία της αγάπης και του ελέους, προκαλώντας την αντίδραση των συγχωριανών του και την οργή του παπα-Γρηγόρη.

Στο μεταξύ πεθαίνει ο Πατριαρχέας και ο Μιχελής αποφασίζει να μοιράσει την περιουσία του στους πρόσφυγες. Όταν εκείνοι έρχονται στη Λυκόβρυση να παραλάβουν τα κτήματα, ο παπα-Γρηγόρης κηρύσσει τον Μιχελή ανισόρροπο και ξεσηκώνει τους ντόπιους. Μετά το βίαιο θάνατο του αδελφού του στη σύγκρουση που ακολουθεί, ο παπα-Γρηγόρης υποδεικνύει στον Αγά τον Μανολιό ως υπαίτιο όλων των συμφορών. Πετυχαίνει την καταδίκη του και την παράδοσή του στους εξαγριωμένους χωρικούς. Το φανατισμένο πλήθος συγκεντρώνεται στην εκκλησία, όπου ο παπα-Γρηγόρης αφορίζει τον Μανολιό και δίνει το σύνθημα στους πιστούς να τον εκτελέσουν μέσα στον ιερό χώρο…

Το έργο γράφτηκε το 1948 στην Αντίμπ.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.kazantzaki.gr/gr/muthistorima/o-xristos-ksanastauronetai-147

Και λίγα λόγια για την ταινία

Στις 2 Δεκεμβρίου 1957 βγήκε στους ελληνικούς κινηματογράφους η ασπρόμαυρη ταινία γαλλο-ιταλικής συμπαραγωγής “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” («Celui qui doit mourir») σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin), η οποία λίγους μήνες πριν, κατά την πρώτη της προβολή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, είχε τιμηθεί με Ειδική μνεία. Τα γυρίσματα είχαν πραγματοποιηθεί σε ένα χωριό της Κρήτης, τα Κριτσά, το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 1956 και η Μελίνα Μερκούρη είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η υπόθεση του έργου, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, εξελισσόταν σε ένα τουρκοκρατούμενο ελληνικό χωριό στο οποίο κάθε επτά χρόνια γινόταν αναπαράσταση των Παθών του Χριστού από τους κατοίκους του. Λίγο μετά από την επιλογή των προσώπων που επρόκειτο να ενσαρκώσουν τον Χριστό, την Μαρία την Μαγδαληνή και τους Αποστόλους Ιάκωβο, Πέτρο, Ιωάννη και Ιούδα κατέφθασαν στην περιοχή σε άθλια κατάσταση, διωκόμενοι από τους Τούρκους, οι κάτοικοι ενός άλλου ελληνικού χωριού ζητώντας βοήθεια . Με το πρόσχημα, όμως, ότι έφερναν μαζί τους χολέρα αυτοί εκδιώχθηκαν και από τους ομόθρησκους τους και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στο άγριο βουνό της Σαρακήνας. Ο Μανωλιός (Pierre Vaneck), ο βοσκός δηλαδή που είχε επιλεγεί για το ρόλο του Χριστού, και η Κατερίνα (Μελίνα Μερκούρη), μια χήρα αμφιβόλου ηθικής που θα υποδυόταν την Μαγδαληνή, ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να τους βοηθήσουν.

Ο Τύπος της εποχής μάς δίνει το κλίμα των ημερών της πρεμιέρας. Η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασέν έφτασαν το Σαββάτο αεροπορικώς στην Αθήνα από το Παρίσι προκειμένου να παραβρεθούν τη Δευτέρα στη βραδινή προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο Παλλάς. Λίγο μετά την άφιξη τους πήγαν στην αίθουσα όπου γινόταν η δοκιμαστική προβολή για τους κριτικούς κινηματογράφου. Εκεί πληροφορήθηκαν απογοητευμένοι ότι η ταινία είχε λογοκριθεί και έπρεπε να αφαιρεθούν κάποια μέτρα φιλμ από τη σκηνή που έδειχνε έναν έφιππο Τούρκο να μπαίνει μέσα στην εκκλησία του χωριού και από πίσω του να σέρνει δεμένο τον Μανωλιό. Το βράδυ της πρεμιέρας πριν από τη δίωρη προβολή της ταινίας μίλησαν από σκηνής ο ιδρυτής του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου Μάνος Κατράκης και η Μερκούρη με τον Ντασέν. Το κοινό τους καταχειροκρότησε. Ο Κατράκης αναφέρθηκε στον Νίκο Καζαντζάκη και στις αξίες που διαπερνούν το έργο του, ενώ η Μερκούρη με τον Ντασέν για την αγάπη που αποπνέει το γεμάτο από Ελλάδα έργο. Όπως μαθαίνουμε από τη διαφημιστική αφίσα της ταινίας, “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” προβλήθηκε σε πέντε κινηματογράφους της Αθήνας (Παλλάς, Τιτάνια, Άστορ, Άστρον και Ιλίσια) και σε δύο στο Ηράκλειο της Κρήτης (Απόλλων και Ηλέκτρα) κατ’ εξαίρεση από τις δέκα το πρωί.

Με αφορμή την επέτειο της ελληνικής πρεμιέρας της ταινίας το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε αυτήν με υλικό από την φωτογραφική του συλλογή (Συλλογή Υιών Πουλίδη). Το φωτογραφικό άλμπουμ ξεκινάει με τις προετοιμασίες της Μερκούρη για τη μεγάλη βραδιά και την άφιξη της στο Παλλάς μαζί με τον Ντασέν και την Ελένη Καζαντζάκη και συνεχίζει με στιγμιότυπα από τις εμφανίσεις επί σκηνής και από τα παρασκήνια.

Δείτε περισσότερα στο αρχείο της ΕΡΤ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/o-christos-xanastayronetai-2-dekemvrioy-1957-i-premiera-2/

Σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν. Σενάριο: Ζυλ Ντασέν, Barzman Ben. Ηθοποιοί: Μουσούρη Ρίτα, Μερκούρη Μελίνα, Σταρένιος Δήμος, Παπαδούκα Ολυμπία, Berger Nicole, Servais Jean, Mohner Carl, Aslan Gregoire, Frobe Gert, Bilis Teddy, Ledoux Fernand, Vaneck Pierre, Lefevre Rene, Ronet Maurice, Hanin Roger, Raimbourg Lucien, Dassin Joseph.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Jacques Natteau, Gilbert Chain

Μοντάζ: Roger Dwyre, Pierre Gillete

Ήχος: Pierre – Louis Calvet

Μουσική: Georges Auric

Παραγωγή: Indusfilms & Prima Films & Filmsonor, Da.Ma. Cinematografica

Παραγωγοί: Henri Berard

Κοστούμια: Christiane Coste

Σκηνικά: Max Douy

Μακιγιάζ: Igor Keldich

Φορμάτ: 35mm Ασπρόμαυρο

Χώρα Παραγωγής: Γαλλία/Ιταλία

Έτος Παραγωγής: 1957

Διάρκεια: 133

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η είσοδος θα γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.


Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων