Ιωάννα Εμμανουήλ: Το ελληνικό τραγούδι έχει τους δικούς του «νόμους», τον δικό του «ήχο»

Η Ιωάννα Εμμανουήλ, μας μίλησε για τη μουσική, τη ζωή και την καριέρα της ως μουσικός, δασκάλα , τραγουδίστρια, απολαύστε την ….

 

Με αφορμή κάποια live στη μουσική σκηνή caja de musica, πείτε μας δυο λόγια για αυτές τις εμφανίσεις σας…

Ήταν μια πολύ όμορφη συνεργασία με τον Βασίλη Λέκκα που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί! Ούτε εκείνος ούτε εγώ είμαστε «λαϊκοί» τραγουδιστές αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να τιμήσουμε δύο τεράστιες φωνές, αυτές του Καζαντζίδη και της Μοσχολιού που τόσο αγαπάμε, παντρεύοντας τα τραγούδια τους σε ένα πρόγραμμα. Και πέτυχε!

Μέσα από κάποιες εμφανίσεις αλλά και το You Tube δείχνετε ότι αγαπάτε τους Έλληνες δημιουργούς… είναι αλήθεια;

Ναι, αγαπώ πολύ τους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς. Έχω μελετήσει και τραγουδήσει βέβαια ξένο ρεπερτόριο κι ακόμη το κάνω «επενδύοντας» τη γνώση μου στο λυρικό τραγούδι! Στα αυτιά του μέσου ακροατή ακούγεται πιο εντυπωσιακό είναι η αλήθεια! Κι όμως, το ελληνικό τραγούδι έχει τους δικούς του «νόμους», τον δικό του «ήχο» γι’ αυτό και όσοι τραγουδιστές στο εξωτερικό το προσπαθούν, μιλούν για τη δύσκολη προσέγγιση και το μεγαλείο του.

Η Μουσική είναι μια αυτό λέτε… όμως γίνεται και κριτική αλλά και κάποια κακοποίηση … κάποιες φορές , συμφωνείτε;

Η μουσική είναι σφαίρα. Άπειρες οπτικές γωνίες για να τη δεις, χωρίς πλευρές κι αιχμές. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί, εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ας πούμε για παράδειγμα ότι θεωρώ ένα τραγούδι που άκουσα πραγματικά κακό. Αν αρέσει σε 10 άτομα, οφείλω να το σεβαστώ. Ό,τι ακούμε, ό,τι βλέπουμε και ζούμε είναι η συνισταμένη των «θέλω» όλων. Κριτική υπάρχει και θα υπάρχει. Και η «κακοποίηση» μια τοποθέτηση είναι, μία κριτική. Εκφράζουμε τη γνώμη μας, σεβόμενοι και την γνώμη των άλλων. Αυτό είναι το ιδανικό!

Μας παρουσιάζετε ένα τραγούδι «Βόλτα το σκύλο» πως γεννήθηκε αυτό το τραγούδι

Η βόλτα! Ποιο σπίτι με σκυλάκι δεν έχει τσακωθεί γι’ αυτό; Η Γιόλα Αργυροπούλου πολύ εύστοχα αποτύπωσε έναν μίνι καβγά, βγαλμένο από τη ζωή! Έδωσε λοιπόν τους στίχους στον Γιώργο Κωνσταντινίδη για να το μελοποιήσει. Ο Γιώργος αρέσκεται στα τσαχπίνικα τραγούδια, οπότε… βούτυρο στο ψωμί του! Το γράφει, το κάνουμε λίγο πρόβα, «δεν το στέλνεις στον Γεράσιμο;» του λέω. Κι όντως, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος το αγάπησε από την πρώτη στιγμή και δέχτηκε με μεγάλη χαρά! Μπήκαμε στούντιο, το γράψαμε με πολύ κέφι, κάναμε μια υπέροχη φωτογράφιση στο σπίτι μου με τον Χέντελ και τον Γεράσιμο κι έτοιμο!

(46) Γεράσιμος Ανδρεάτος – Ιωάννα Εμμανουήλ – Η Βόλτα του σκύλου – YouTube

Έχετε κατά νου και άλλα τέτοια , τραγούδια; (π.χ για την κλιματική αλλαγή ή τη βια) ;

Η αλήθεια είναι ότι τραγούδια με κοινωνικό μήνυμα έχοντας σκοπό της ευαισθητοποίηση, δεν υπάρχουν πολλά. Κι αυτά που υπάρχουν, προβάλλονται περιορισμένα. Εύχομαι η «Βόλτα του σκύλου» αλλά και όλο το άλμπουμ «Σκύλος στο δρόμο» να τύχουν μεγάλης απήχησης και να γίνουν αιτία ευαισθητοποίησης ώστε, κάποια στιγμή, να σταματήσουμε να μιλάμε για αδέσποτα, κακοποιήσεις ζώων, κυνοκομεία.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική; Τραγούδι;

Mουσική αλήθεια δεν ξέρω. Είναι πάνω μου και μέσα μου, αναπόσπαστο κομμάτι του είναι μου. Ό,τι βλέπω, κάνω ή αισθάνομαι έχει soundtrack! Σίγουρα μπορώ να πω όμως τι σημαίνει τραγούδι για εμένα. Τραγούδι είναι το μέσο έκφρασης ενός ανθρώπου ποιητή-στιχουργού ταιριασμένο με την αγωνία ενός συνθέτη να αγκαλιάσει και να εναρμονιστεί με τα νοήματα του πρώτου. Έτσι, ένα τραγούδι για εμένα ως τραγουδίστρια είναι η απόδοση της μελέτης και βαθιάς κατανόησης των στίχων και, μέσω της ερμηνείας, η προσωπική μου τοποθέτηση – σφραγίδα επάνω στα λεγόμενα. Και ναι, για εμένα είναι το ύψιστο μέσο έκφρασης.

Ως δασκάλα μουσικής τι είναι αυτό που επιθυμείτε να πάρουν από εσάς τα παιδιά;

Διδάσκω τραγούδι ως εκ τούτου τα παιδιά μου είναι λίγο λιγότερο παιδιά! Έχω μαθητές από την ηλικία των 15 ετών μέχρι 70! Αυτό που θέλω όλοι οι μαθητές να καταλάβουν και στο οποίο επιμένω πάρα πολύ είναι ότι η δουλειά του τραγουδιστή έχει να κάνει με την απόδοση των στίχων και όχι με κορώνες ή φιοριτούρες. Οφείλουν μέσα σε κάθε τραγούδι να γίνονται κατανοητοί, να κουράζονται, να καταθέτουν την ψυχή τους, να πείθουν. Μόλις το προσπαθούν καταλαβαίνουν τη διαφορά, τόσο αυτοί όσο και οι ακροατές τους. Είμαι πολύ περήφανη για την τάξη μου.

Τι άλλο ετοιμάζετε;

Πέραν της παρουσίασης όλης της δισκογραφικής δουλειάς «Σκύλος στο δρόμο» που πυρετωδώς ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει άμεσα στην οποία περιλαμβάνεται η «Βόλτα του σκύλου», είναι η εποχή που ετοιμάζω τις καλοκαιρινές μου συναυλίες. Έλληνες συνθέτες, μελοποιημένη ποίηση κι ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στις αρχές του καλοκαιριού. Δισκογραφικά, βρίσκομαι στην ολοκλήρωση ενός θησαυρού τραγουδιών που μου εμπιστεύθηκε ο Κώστας Χατζής, πέντε παλιά κομμάτια και τρία ολοκαίνουργια εκ των οποίων τα δύο έχουν κυκλοφορήσει ήδη.

Θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα , θα αρχίσουμε μια φράση και θα συμπληρώσεις την ιστορία

Γεννήθηκα και μεγάλωσα…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα σε ένα σπίτι που άκουγε πάρα πολύ κλασική μουσική όπως και ξένα τραγούδια του ‘60 και του ‘70

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν

άσχημα γιατί οι γονείς μου πήραν διαζύγιο όταν ήμουν πιτσιρίκα και είχαμε αρκετούς τσακωμούς, φωνές και κλάματα στο σπίτι για χρόνια.

Άνθρωποι που με στιγμάτισαν

Μουσικά οφείλω να αναφέρω τον αείμνηστο Γιάννη Αργύρη, πολύ φίλο και γείτονα της μαμάς μου, που, μέσα από τις «Εσπερίδες» που πήγαινα από παιδάκι και ξημεροβραδιαζόμουν ως έφηβος, λάτρεψα το Νέο Κύμα, μυήθηκα στην έννοια της ερμηνείας και πείστηκα για τη «μαγκιά» του να τραγουδάς χωρίς μικρόφωνο.

Έμεινα αρκετά χρόνια της ζωής μου στο Μεσολόγγι και τότε ξεκίνησα να σπουδάζω τραγούδι. Αυτή λοιπόν η κοινωνία, αυτοί οι άνθρωποι, με τον τρόπο τους με στιγμάτισαν. Με έμαθαν να βρίσκω τι θέλω στη ζωή μου αλλά κυρίως τι δεν θέλω και τους ευχαριστώ βαθιά για αυτό.

Σπούδασα μουσική, γιατί κατάλαβα ….

Ότι είχα ανάγκη να μπω στον κόσμο της μουσικής όχι για να το κάνω επάγγελμα. Μετά όμως όλα ήρθαν τόσο μα τόσο φυσικά!

Ονειρεύομαι (γενικά για την ζωή)

Ονειρεύομαι έναν κόσμο αλληλέγγυο, χωρίς επικρίσεις, διακρίσεις, ανακρίσεις. Όχι τίποτα εξωπραγματικό, λίγη τσίπα παραπάνω στον καθένα, αυτό είναι όλο.

Ονειρεύομαι να κάνω πάρα πολλά ταξίδια και όπου σταθώ και όπου βρεθώ να έχω συναυλίες και να τραγουδάω!

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αφιερώσετε ένα στίχο ή τραγούδι…

Δεν είμαι θρήσκα αλλά πιστεύω στη δύναμη της πίστης. Ένας στίχος που με συγκλονίζει όποτε τον τραγουδώ είναι της Γιόλας Αργυροπούλου από το τραγούδι «Θαύματα» της δισκογραφικής δουλειάς «Σκύλος στο δρόμο» αφιερωμένος στα «Φαντάσματα του Ασπροπύργου»

«Της ανθρωπιάς τα ράμματα ράβουνε τον Θεο»

Και το «δεν γιατρεύονται με φράγκα οι ανασφάλειες» της Λίνας Νικολακοπούλου! Πόσο σωστό!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα μας!!!

Με εκτίμηση

Κατερίνα Γρυλλάκη

 

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα μας!!!

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ (INFESTED)

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ (INFESTED)   Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΞΕΚΙΝΑ 2 ΜΑΪΟΥ Λίγα λόγια για την ταινία   Ο Καλέμπ, ένας μοναχικός νεαρός άντρας, αποκομμένος από

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Από τις 10 Μαΐου, κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης Μουσική: Δημήτρης Γαλίτης Στίχοι: Μαρία Παπαδάκη   Δίπλα σου νιώθω δυνατός, ένας μικρός δημιουργός Καρδιά μου βγες και παραδώσου, έχεις