Terra Verde:  Εργασία και Άτομα με Αναπηρία- Στα Χανιά

Εργασία και Άτομα με Αναπηρία. Μία συμβολή της Terra Verde

Πριν τρία  χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια για ένα νέο εγχείρημα  της Terra Verde: η δημιουργία θέσεων εργασίας για Άτομα με Αναπηρία.

X”Mιχάλη Νταλιάνη 5, Παλιά Πόλη, Χανιά
Τηλ. : (+30) 28210 52201

Αυτό που ξέραμε ήταν ότι τα  Άτομα με Αναπηρία αντιμετωπίζουν τεράστια  εμπόδια στην εύρεση εργασίας. Αυτό που θέλαμε ήταν να επιστρέψουμε στη τοπική κοινωνία μέρος της στήριξης και της αλληλεγγύης που μας προσφέρει τόσα χρόνια. Έτσι άρχισε να συζητιέται η ιδέα για ένα υποκατάστημα της Terra Verde στο οποίο  θα εργάζονται  Άτομα με Αναπηρία.

         

Ο χώρος βρέθηκε στην Τσουδερών 46, που ανήκει στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου, και μας  παραχωρήθηκε κατ’ εξαίρεση. 

Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται και οι δυσκολίες του εγχειρήματος να εμφανίζονται, να αυξάνουν, να μας τρομάζουν.

Και για άλλη μια φορά οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν με την αλληλεγγύη από τα κάτω:

–      Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής ήταν από την αρχή δίπλα μας να μας κατευθύνουν και να μας ανοίγουν νέους ορίζοντες.

–      Καλλιτέχνες της πόλης προσέφεραν τα έργα τους και οργάνωσαν την έκθεση Art to the Rescue με την οποία εγκαινιάστηκε ως χώρος.

–      Οι αγαπημένοι “Social Waste” έπαιξαν για αυτό τον σκοπό στους 2ους “Συλλογικούς Βηματισμούς” καθώς και “Χειμερινοί Κολυμβητές” οι “Χαϊνηδες” μαθητικά μουσικά σχήματα και “The Halkuti Band”.

–      Μαστόρια δούλεψαν αφιλοκερδώς για να φτιαχτεί ο χώρος

–      Δεκάδες άνθρωποι πρόσφεραν, χρόνο, εργασία, τεχνογνωσία για αυτή την προσπάθεια:

–      Εργαζόμενοι/ες σε ανάλογα εγχειρήματα που μοιράστηκαν την εμπειρία τους.

–      Οι πολλοί συνεργάτες – προμηθευτές μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εσωτερισμού δανεισμού.

–      Οι ίδιοι/ες οι εργαζόμενο/ες  με αναπηρία που  συμμετείχαν με ενθουσιασμό όλες τις προπαρασκευαστικές δράσεις  για τη δημιουργία του υποκαταστήματος.

Σιγά-σιγά άρχισε να μας γίνεται ορατός ο κόσμος των  Ατόμων με Αναπηρία. Ένας κόσμος που μένει αθέατος γιατί λείπουν οι υποδομές και η υποστήριξη από την πολιτεία.

Πρώτα άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από την εμπειρία και τη γνώση που μοιράστηκαν μαζί μας οι  εκπαιδευτικοί τους, μέσα από την αγωνία και τον καθημερινό αγώνα των γονιών τους,  από το κλάμα του μάστορα που βοηθούσε στις εργασίες για τον ανάπηρο αδερφό του… και στη συνέχεια μέσα από τη δημιουργική συνεργασία  με τους/τις εργαζόμενους/ες με αναπηρία.

Αυτή τη στιγμή, μετά από επίμονη και συλλογική προσπάθεια, το υποκατάστημα λειτουργεί με πέντε εργαζόμενους/ες με αναπηρία ,  μία συντονίστρια και πολλούς-ες αλληλέγγυους που συμμετέχουν με υποστηρικτική εργασία.

Στο υποκατάστημα διατίθενται τρόφιμα μακράς διάρκειας (Ζάχαρες | Όσπρια, Ξηροί καρποί | Κρασιά| Μπαχαρικά | Ελιές | Αλεύρια | Αποξηραμένα φρούτα| Ρύζι| Κόκκοι Καφέ & Κακάο κ.ά.) χωρίς συσκευασία και στη λογική των μηδενικών αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης  (Zero-Waste).                         

Ευελπιστούμε στην στήριξη του εγχειρήματος, καθώς πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητά του θα συμβάλλει στην έμπρακτη αναγνώριση του δικαιώματος των  Ατόμων με Αναπηρία στην εργασία.

Η ορατότητα και η κοινωνική συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία είναι αγώνας διαρκείας και πολυδιάστατος  και δεν εξαντλείται στο δικαίωμα τους στην εργασία . Ωστόσο   η στήριξη τους στο σημείο αυτό αποτελεί  ένα κρίσιμο βήμα προς  την κατεύθυνση της συμπερίληψης .

 

Θα είναι για μας σημαντική στήριξη, αλλά συγχρόνως ενθάρρυνση και χαρά, να σας εξυπηρετήσουμε.

Τσουδερών 46, καθημερινά από τις 10:00  έως τις 21:00 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι- KEYBOOKS

TITΛΟΣ: Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θεόδωρος Παπακώστας ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παιδικό / Δραστηριοτήτων Τι ξέρεις για την αρχαία Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη μυθολογία

Jazz in Athens: Το Κέντρο Πολιτισμού «Μάρα Καρέτσος» παρουσιάζει μία μοναδική συναυλία

Jazz in Athens: Το Κέντρο Πολιτισμού «Μάρα Καρέτσος» παρουσιάζει μία μοναδική συναυλία  Το Κέντρο Πολιτισμού και Επιστήμης «Μάρα Καρέτσος» διοργανώνει στις 2 Ιουλίου στις 21.00 στο Ελληνικοί Χοροί  – Θέατρο