Θέατρο όροφως στην Πάτρα

όροφως

Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

Πληροφορίες & Κρατήσεις: Τηλ 261 1810983 / e-mail: [email protected]

 

Το Θέατρο «ΟΡΟΦΩΣ» ανακοινώνει το πρόγραμμά του για τις γιορτές των Χριστουγέννων και για τον Ιανουάριο του 2022, παρουσιάζοντας δύο δικές του παραγωγές, τον «Ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία» του Robert Fisher  σε σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη, μια παράσταση για όλη την οικογένεια, και τη νέα παραγωγή «ΜΑΜΑ» της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Μετακλήσεις εξαιρετικών παραστάσεων και σεμινάρια θεάτρου, κίνησης, υποκριτικής, χορού και θεατρικού παιχνιδιού συμπληρώνουν το μωσαϊκό του πλούσιου προγράμματος που αναμένεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΟΡΟΦΩΣ»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

«Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» του Robert Fisher

Σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη

26 ΚΑΙ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 1 ΚΑΙ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 17:30

Ένα μυθιστόρημα, γραμμένο σαν παραμύθι με τίτλο «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη Πανοπλία» μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Όροφως. Θέμα του, το ταξίδι ενός Ιππότη, καλού και ευγενικού μα πάνω απ΄ όλα στοργικού, που εξελίσσεται σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και συμφιλίωσης με τον εαυτό, αλλά και υπενθύμισης ενός βασικού κανόνα της ζωής, να ακούς και να αισθάνεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

Μια παιδική παράσταση με στοιχεία όπερας απευθύνεται σε μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές. Βασικά συστατικά της είναι  το χιούμορ, η φαντασία, το παιχνίδι, η μουσική, ο χορός, το κέφι και τα διαδραστικά σκηνικά, που μεταφέρουν τους θεατές σε έναν παραμυθένιο κόσμο!

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ελένη Καραμούζη

Διασκευή: Νάνσυ Χριστοπούλου

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Πάρης Λαλιώτης

Κινησιολογία: Παναγιώτα Δερβίση

Φωτισμοί – Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Έφη Κεραμίδα, Μαριέττα Σαρρή

Πρωτότυπη μουσική: Άρης Βασιλείου

Συγγραφέας: Robert Fischer

Μετάφραση: Κυριακίδης Αχιλλέας

Εκδόσεις: Όπερα

 

Παραγωγή: Θέατρο Όροφως

Χορηγός παράστασης: Mindpilates Studio

 

(Η παράσταση αναμένεται να προβληθεί και σε άλλες πόλεις)

 

 

ΑΠΟ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

& ΑΠΟ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 21.30 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 20.00

«ΜΑΜΑ» της Μάρτα Μπαρσελό

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

 

Μπορεί να δημιουργηθεί κατά παραγγελία η σχέση μητέρας – κόρης;

Μια 60χρονη γυναίκα βάζει αγγελία με την οποία προσφέρεται να παίξει τον ρόλο της μητέρας για όποιον μπορεί να της δίνει ένα μισθό για τις υπηρεσίες της. Μια νεαρή γυναίκα ανταποκρίνεται στην αγγελία και συναντιούνται. Με σοβαρότητα αλλά και χιούμορ αρχίζουν να σχεδιάζουν την κοινή ζωή τους και τα όριά της, πόσες φορές την εβδομάδα θα βλέπονται, πόσες φορές θα τρώνε μαζί, τι δώρα θα κάνει η μια στην άλλη στα γενέθλιά της, πόσα χρήματα θα πρέπει να βάζει η «κόρη» στον λογαριασμό της «μητέρας».

Καθώς η σχέση περνάει πια σε ρεαλιστικό και καθημερινό επίπεδο, τα τραύματα του παρελθόντος αρχίζουν να αποκαλύπτονται και οι δύο συνειδητοποιούν ότι -η καθεμιά για τους λόγους της- δεν έζησαν ποτέ τη ζωή που θα ήθελαν.

Αποτελεί ένα κοινωνικό και οικογενειακό ψυχογράφημα.

Στη σύγχρονη εποχή της εμπορευματοποίησης, όπου «όλα έχουν μια τιμή», όπως στο έργο αναφέρεται, δημιουργείται ένας αρχικός προβληματισμός αν μπορεί να διαμορφωθεί κατά παραγγελία η σχέση μητέρας – παιδιού.

Η ψυχική ανάγκη των δύο γυναικών που προκύπτει από το συναισθηματικό κενό, τη στέρηση της αγάπης, το «συναισθηματικό έλλειμμα» είναι ικανή να οικοδομήσει μια στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ δύο αγνώστων, μέχρι πρότινος, ανθρώπων. Αυτή η σχέση δεν υπαγορεύεται από δεσμούς αίματος.

Το έργο γράφτηκε το 2016 και κέρδισε το 6ο Τουρνουά Δραματουργίας του Καταλανικού Θεάτρου την ίδια χρονιά.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Θεατρική συγγραφέας που δεν μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε κάποια κατηγορία λόγω των σπουδών της, η Μάρτα Μπαρσελό είναι απόφοιτος του Institut del Teatre της Βαρκελώνης, με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο και πτυχιούχος της Σχολής The Circus Space στο Λονδίνο (BTEC National Diploma in Performing Arts).

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας, ταξιδεύοντας στις 4 ηπείρους με θεάματα δικής της δημιουργίας στον τομέα του σωματικού θεάτρου και του τσίρκου. Παράλληλα, από το 2005, εργάζεται ως σεναριογράφος για διάφορες εταιρείες παραγωγής των Βαλεαρίδων Νήσων.

Ως θεατρική συγγραφέας γράφει έργα αρχικά σε συνεργασία με τον Biel Jordà  και αργότερα μόνη της  (Μαμά® ,«Μαρία;», «Πριν έρθει ο Γερμανός)

 

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνογραφία – Κουστούμια: Πάρης Λαλιώτης

Φωτισμοί – Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Ηθοποιοί: Ελένη Καραμούζη, Έφη Κεραμίδα

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

 

Η παράσταση επιχορηγείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 

ΜΕΤΑΚΛΙΣΕΙΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΚΑΙ ΚΥΡΑΙΚΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 1 ΚΑΙ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

«ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ»

Μια θεότρελη κωμωδία από τη θεατρική ομάδα του Σάκη Κλήρη. Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου ζει με τη γυναίκα του σε μια αστική περιοχή της Πάτρας γύρω στην δεκαετία του ’80. Μια επίσκεψη ενός ζευγαριού από την Αμερική αναστατώνει την οικογενειακή τους γαλήνη και δημιουργεί κωμικοτραγικές καταστάσεις. Μια φοιτήτρια και ένας υδραυλικός εμπλέκονται άθελά τους σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι και μια φαντασμένη υπηρέτρια που θέλει να γίνει σταρ, τους μπερδεύει ακόμα περισσότερο.

Παίζουν: Σάκης Κλήρης, Κωνσταντίνα Καραγιάννη, Γιάννης Σιδέρης, Ρένα Πάλμου, Δώρα Τσώκου, Σάντυ Πατσαούρα, και Γιώργος Σκόνδρας

Σκηνοθεσία: Ελένη Καραμούζη

 

ΤΡΙΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΗΧΟΥ»

Η εικαστικός Ματίνα Σταυροπούλου και ο μουσικός Γιώργος Κατσάνος παρουσιάζουν την ηχητική εικαστική performance «Το Πρόσωπο του Ήχου». Οι ηλεκτροακουστικές ambient μουσικές συνθέσεις συνομιλούν με την χειρονομιακή γραφή της Ματίνας Σταυροπούλου  σε μια διαδικασία κατά την οποία ο ήχος εικονοποιείται και η χειρονομία αποκτά  ήχο.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ (οι ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθού)

ΘΗΛΙΑ

Το Θέατρο Actina έχει ανοίξει την αυλαία της χειμερινής θεατρικής σεζόν με μια τριλογία μονολόγων, την “ΘΗΛΙΑ” σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Τσικνιά για την γυναίκα και την έμφυλη βία. Η γραφή τους ανήκει στην Χάρις Μέγα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Τίτλος έργου: ΘΗΛΙΑ

Συγγραφέας: Χάρις Μέγα

 

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά

 

Ερμηνεύουν:

Στον μονόλογο Ακόνιτο η Τάνια Παλαιολόγου

Στον μονόλογο “Δύο μπλε ένα ροζ” η Στέλλα Κατσαρού

Συμμετέχει η Δέσποινα Ναυρόζογλου

Στον μονόλογο “Το γράμμα” η Γιολάντα Καπέρδα

 

Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Γιωτάκη

Μουσική σύνθεση: Χάρις Μέγα

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Νέτης – Αθηνά Τσικνιά

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ράδης

Κατασκευή μέρους του σκηνικού: Άκης Μάστακας

Κατασκευή ενός κοστουμιού: Φόνη Βραζέλη

Σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Ρέκατας

Video promo: Κωστής Εμμανουηλίδης

 

Το τραγούδι της παράστασης

στίχοι: Χάρις Μέγα

μουσική: Χάρις Μέγα, Μάκης Κουπτσίδης

τραγούδι: Τάνια Παλαιολόγου

 

 

Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

της Ornela Vorpsi

σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι

με την Αμαλία Αρσένη

 

Ένα μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της Αλβανίας και στην καταπίεση του ερωτισμού και της ελευθερίας του λαού της από την περίοδο του ‘70 έως τη διάλυση των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Κεντρική ηρωίδα είναι η Ορνέλα, η οποία διηγείται άλλοτε πικρά και άλλοτε με χιούμορ την πορεία της προς την ενηλικίωση.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Ορνέλα Βόρπσι

Μετάφραση: Μαρία Σπυριδοπούλου

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Λειβαδάς

Σύμβουλος δραματουργίας: Κάτια Σωτηρίου

Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Κουταλιανού

Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου

Σχεδιασμός αφίσας – έντυπο υλικού: Μαρίνα Δρακάτου

Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

 

Ερμηνεύουν: Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi, Αθηνά Καραγιώτη

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον

 

NERIUM PARK (οι ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν)

O Ζεράρ κι η Μάρτα, ένα νεαρό ζευγάρι με όνειρα για το μέλλον, έρχονται σαν έποικοι, από έναν κόσμο σε κάποιον άλλο, έρχονται για να ευτυχίσουν, να τρέξουν μπροστά, με την δύναμη των νιάτων τους, με την δύναμη των ονείρων τους, με την δύναμη της αγάπης τους. Γύρω τους τα κενά διαμερίσματα, τα κενά καταστήματα, οι κενές παιδικές χαρές, οι κενοί δρόμοι και το πάρκο με τις πικροδάφνες. Βαδίζουν μέσα στο χρόνο σαν σχοινοβάτες αιωρούμενοι, ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα στις σκιές και τους ήχους, ενός τοπίου που δεν πρόκειται να κατοικηθεί ποτέ.

 

Συγγραφέας: JOSEP MARIA MIRO

Μετάφραση: ELS DE PAROS

Σκηνοθεσία: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ

Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος : ΑΣΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδιασμός φώτων: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Μουσική επιμέλεια: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ

Φωτογραφία: ΔΟΜΙΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Επικοινωνία παράστασης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

 

Παίζουν: ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΑΜΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΕΛΤΕΚΗΣ

 

Παραγωγή: Labyrinth

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

«Θεατρικό παιχνίδι»

Το Θέατρο Όροφως σε συνεργασία με την εμψυχώτρια του θεατρικού παιχνιδιού, Γεωργία Αντωνοπούλου προσκαλεί τους μικρούς φίλους του να δοκιμάσουν την τύχη τους στον αυτοσχεδιασμό, την χαρά και τη δημιουργία.

 

«Μαθήματα αυτοσχεδιασμού / υποκριτικής»

Μέσα από ειδικές ασκήσεις στηριζόμαστε στην εξερεύνηση του εαυτού μας και την συγκίνηση των μελών μιας ομάδας… στόχος μας είναι η ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η ανάπτυξη των εκφραστικών μας μέσων, όπως φωνή και σώμα, η δημιουργία επικοινωνιακών καναλιών, η διανοητική εγρήγορση και η άνεση εκμετάλλευσης τυχαίων συμβάντων σε ευρηματικές θεατρικές δράσεις.

Η θεατρική ομάδα που θα προκύψει μέσα από αυτό το ταξίδι θα αποκτήσει το δικό της όνομα και τη δική της ταυτότητα παρουσιάζοντας μελλοντικά στον χώρο του θεάτρου Όροφως τις δικές της παραστάσεις. Προετοιμασία μονολόγων για εισαγωγή σε δραματικές σχολές.

Από την ηθοποιό Έφη Κεραμίδα

 

«Μαθήματα κινησιολογίας»

Τα μαθήματα Κινησιολογίας απευθύνονται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου και του χορού.

Στα μαθήματα αυτά θα γνωρίσουμε το σώμα μας και πως να δουλέψουμε με αυτό. Θα βοηθήσουμε το σώμα μας να επεκτείνει τα εκφραστικά του μέσα, καθώς και να τα αποκωδικοποιήσουμε. Θα εξερευνήσουμε την ενέργεια του σώματος και της κίνησης μας.

Από την χορογράφο Μαρία Ζησιμοπούλου

 

Μαθήματα Σύγχρονου χορού με την Κατερίνα Ηλιοπούλου

Το μάθημα βασίζεται στη τεχνική Limo-Release με στοιχεία flying-low και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, τον συντονισμό των μελών, την ευλυγισία και ευκινησία του σώματος μας. Μέσα από κινητικά μοτίβα μαθαίνουμε χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα, την αναπνοή και τους μοχλούς του σώματος μας να αλλάζουμε ποιότητες και δυναμικές στη κίνηση μας. Διαχειριζόμαστε το χώρο, τον χρόνο, τον ρυθμό και την ενέργεια έχοντας ως στόχο την εκφραστική κίνηση. Αποκτώντας σταδιακά εμπιστοσύνη και δύναμη, ψάχνουμε την ελευθερία στη κίνηση μας. Το επίπεδο είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την κίνηση ανεξαρτήτου εμπειρίας.

 

«Πέρασμα»

Το πέρασμα από τον εαυτό μας σε έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, ασχέτως φύλου, ηλικίας, χρώματος ή εποχής.

Για να τον ζωντανέψουμε και να τον νιώσουμε να κινείται μέσα από το σώμα μας και να μας μεταμορφώσει θα πρέπει πρώτα να «βγάλουμε» από πάνω μας το κουστούμι που φοράμε καθημερινά, από τον δικό μας τρόπο να ζούμε και έπειτα να επιτρέψουμε τον αυθορμητισμό να καταλάβει την κίνηση μας.

Μέσα από την απελευθερωτική αυτογνωσιακή πρακτική των 5Rhythms® θα εμπλουτίσουμε το κινητικό μας λεξιλόγιο ενώ στην συνέχεια με την βοήθεια την Ελένης Καραμούζη θα αυτοσχεδιάσουμε πάνω σε κείμενο, λογοτεχνικό, θεατρικό ή ποίημα.

Συντονίστριες: Πάττυ Πετροπούλου, Ελένη Καραμούζη

 

Σεμινάριο Υποκριτικής από τον Χρήστο Καρασαββίδη

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η διερεύνηση μεθόδων και τεχνικών σύγχρονης υποκριτικής, από την προετοιμασία του ηθοποιού ως τους ποιητικούς μονολόγους. Απευθύνεται σε όλους, επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει την υποκριτική τέχνη.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων